Anak saya cirit 10 kali dah

Salam. Saya nk tanya mcm mana nak hentikan cirit tu. Sy dah bawa pegi hospital doc bagi air garam dan paracetamol. Balik rumah masih cirit. Makan pun tak nak. Ada solution lain tak nak bagi normal balik? Umur anak saya 1 tahun 10 bulan #seriusnanya

1 Balas

Awak kena tahu punca knape baby cirit. Kalau punca tu dr susu, dan awak keep bg susu tu mmg baby keep on cirit. Kalau bukan dr susu, awak kena cari satu persatu knape baby cirit. Kalau makan die x nk, punca bukan dr makanan. Mgkn persekitaran, mgkn dr air kosong die minum, or mgkn cara penyelengaraan susu @ botol susu kurang bersih, or mgkn dr toys die main2 lpastu masuk dlm mulut. Mcm sy, anak sy cirit mmg saya tahu punca dr susu @ cara penyelengaraan botol susu di rumah pengasuh. So sy stop totally susu untuk 2 hari. Sy tukar kesemua botol susu yg baru dan Sterile botol susu baru. Dan sy tahu bila die buang sepenuhnye saki baki susu dalam perut die (sy tahu melalui bau najis), dan perut die mmg kosong, sy start balik susu dan bg die makan. Mula2 die minum sikit dan makan sikit, lpas tu okay dah. 10 kali anak awak cirit tu byk awak. Make sure baby minum air kosong @ jus @ bubur to keep ur baby dehydrate.