1st period selepas bersalin

Salam.. saya bersalin czer dan anak sy bulan ni dah nk masuk 3 bulan. saya full time breastfeeding anak sy syukur alhamdulillah. sy takde amik pil perancang ke apa sume lagi. nak tanya agak2 amik masa lama ke utk period? or mcm mne yee nak kena tggu je jgk ke or ada sesiapa boleh share pengalaman dgn sy? #firstbaby #ingintahu

1 Balas

Saya bersalin 20/4 Fully breast feed 20/5 ambil pil perancang dlm tengah bulan 6 habis nifas 3 minggu lps tu (julai) keluar spotting dlm 3 hari , nurse kata haid. keadaan begitu hingga september, kadang keluar lendir darah je. Oktober haid saya sehari je, lps tu dtg pd hari ke 13 tempoh haid hingga jadi istihadah. nurse kata sbb hormon. bulan ni belum dtg lg. Sy masih pantau kitaran haid saya sbb baru je 6 bulan mkn pil. kenapa puan tanya nak tunggu juga ye? Pengalaman kawan2 dan mil sy yg fully bf , mereka x dtg haid lama jugak. Ada je sepanjang penyusuan susu ibu dan ada yg setahun lebih tak dtg haid sbb penyusuan susu ibu ni naturally kurangkan hormon kesuburan.

2y ago

terima kasih byk2 atas perkongsian yg sgt berguna dari yg berpengalaman 👍🏻👍🏻