Cucuk dexa 28weeks

Salam, sape ada pengalaman cucuk dexa dan mexa pada 28w. Saya detect baby kecik . 28w cuma 830gram. Lpas cucuk dexa kena tahan smpai bersalin ke dekat wad? Saya tanya doktor kalau normal lps complete dexa, scan baby semua normal boleh balik. Lpas cucuk dexa, baby akan normal tak? Sape ada pengalaman boleh share. Terima kasih. #bantujawab

2 Balas

saya pernah cucuk dexa 28w sebab tengah pregnant twin dan perasan perbezaan berat twin agak besar. jadi kena cucuk dexa untuk matangkan paru paru incase deliver awal. saya tak perlu masuk wad pon hanya cucuk kemudian balik. esoknya cucuk lagi untuk 2nd dos then balik. followup balik lagi 2 minggu and check baby alhamdulillah perbezaan berat baby makin kurang. and both membesar ikut graph. Dr cakap dexa bantu jugak untuk blood and nutrients flow kat baby. jadinya insyaAllah baby akan membesar dengan baik lepas cucuk dexa tuu

dexa utk matangkan paru2 jika berlakunya bersalin awal