USIA KANDUNGAN (14W 6D)

Salam, nak tanya. dlm usia kandungan mcm saya (14w6d), saya risau bukan2 skrg ni. scroll tiktok bnyk psl degupan jantung baby takde. risau betol. selisih malaikat! bila dah selalu sgt fyp mcmtu kat tiktok, saya bagun tdo rasa mcm nak je pegi scan! sbb kalau dlu kalau bagon ade la rasa loya2, skrg dah takde, mcm biasa. perut pon taknampak besar. ee risau. cuba bagi suggestion untuk tahu keadaan baby pada usia mcm skrg ni. #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #firstmom

9 Balas

sy prnh rasa mcmni jgn trlalu sgt tgok bnde xelok kt tiktok tu klau xelok je scroll trus...sy rsa alahan dh xda tp mmg normal dh msk trimester kedua kurg alahan ..slagi xda kluar bleeding insyallah kndungan ok .jgn trlalu bnyk fkir nnti stress

Elak kan tengok social media. Jangan missed checkup kk. Kalau ada rasa stress atau tak sedap hati ke pergi je scan kat klinik untuk tengok baby untuk kurang kan anxious. Stop tengok apa apa yang boleh pengaruh mood dan emosi.

12mo ago

okay baik insyallah. terima kasih bagi kata kata positive lega rasa hati ni.

Kalau sis risau pergi je scan 2 minggu sekali kat private. Clear you mind. Confirm lega. And avoid socmed utk prevent overthinking

12mo ago

Boleh dear. I pernah tanya pakar o&g i jugak sblm ni. Dr cakap ok sebab scan perut kita tu ultrasound bukan radiation. Takde masalah ☺️

sis dah buka buku pink ke belum , rsenye weeks mcm sis dh boleh buka buku. elakkan tgk mnde2 mcm tu sis, tgk2 yg positif je.

12mo ago

dah bukak dah wak..

Selagi xdak apa2 bleeding sis jgn fikir yg bukan2 OK.... Tgk semua yg positive saja... Insya Allah ada rezeki untuk sis OK....

12mo ago

Most welcome sis 😊

Saya 13w pun dah snoozed group ibu2 hamil kt fb. Baru rasa aman & tenang hidup. Nanti dah 6 bulan baru tengok balik 😂

12mo ago

hehe aah ae baru rasa aman kepala otak kita kan😅 btw okay baik insyallah. terima kasih bagi kata kata positive lega rasa hati ni.

Byk2 ingat Allah.. bertaubat.. baca alquran.. zikir.. mesti hilang risau… Allah Maha Kuasa

Elakan tgok perkara2 y mcm tu nnti kita terfikir2

beli je heartbeat fetal doppler sis, baru rm40 lebih.

11mo ago

kat mana ye boleh beli?