nak tanya mommy² semua

salam mommy² semua, nak tanya lah, kalau kita dh minum jus mamariam dan susu, perlu kah kita minum asam folat yang dokter bagi dari klinik ? minyak ikan kena minum juga ke ?

2 Balas

ibu mengandung wajib makan folic acid/asam folat terutama sekali pada 3 bulan pertama kehamilan. jus hanyalah sebagai supplement tambahan, kebanyakan jus mengandungi kandungan gula yang tinggi, berhati hati untuk ibu yang ada kencing manis. ibu mengandung perlu minum susu untuk kalsium tambahan. fish oil terpulang kepada ibu, nak makan atau tidak. sebaiknya tanya doktor dulu sebelum makan apa apa supplement tambahan.

1y ago

thank u sis dh bagi penerangan..😊

yang wajib adalah folic acid. dan ubat doktor bagi. jus tu yang tak wajib. supplement sahaja. sy prgnnt pun tak ambik apa apa tmbahan selagi mana doktor tak suggest. risau lain jdi. banyak makan buah buahan dan makanan yg boleh supply vitamin , itu lagi terbaik dan selamat

1y ago

dokter bagi folid acid dan fish oil sis.. thanks u sdh sharing😊