Brownish discharge & ubat kuatkan rahim

Salam mommies semua. Nak tanya kalau ada sesiapa pernah experience makan duphaston (ubat kuatkan rahim) & brownish discharge keluar lebih kerap. Doktor prescribe ubat tu sejak smlm tp frequency brownish discharge tu lebih kerap pulak. Nampak mcm lebihan darah period. Then bila scan smlm sepatutnya 9w4d tp ukuran dlm 7w4d mcm tu. Next week kena dtg klinik lg utk scan semula. Perlu ke sy risau? Previous pregnancy tak pernah ada problem mcm ni. #pleasehelp

6 Balas

Kalau tak total bedrest takut nanti few days bleeding mcm saya. Mula2 dgr macam ingat senang ke nk total bedrest dgn kerjanya lagi kan. In the end saya miscarriage. Amdulillah rezeki saya pregnant lagi & kalini mmg nk total bedrest. Dah slow talk dgn husband so dia totally buat kerja rumah. Saya jalan pun slow2 sbb time bleeding dulu doktor cakap rahim mungkin tak kuat tu yg spotting. Tp kalau pinkish discharge ni awak teruskan mkn duphason & bedrest. Kalau bleeding awak mmg kena terus pergi klinik/hospital. Moga baby kita sihat walafiat hingga dilahirkan 🤲🏻

1y ago

InsyaAllah amiinn. Semoga dipermudahkan semua urusan semasa pregnant ni la. Mmg susah nak bedrest sbb bekerja kan. Dpt MC pun masih kena pikir kerja😅 harap2 spotting ni stop la before review next week. Thanks mommy!

Rasanya cadangan bedrest ni susah nak gunapakai utk wanita bekerja. Sy pun sama juga, ada spotting dan makan pill. Masa awal2 sy kerap juga spotting, tapi masuk minggu kedua spotting tu hilang. Berganti dgn keputihan, which is okay dah. Maybe boleh check balik pemakanan. Ayam cuba cari yg tak ada hormone/antibiotik, telur pun sama. Kiranya mcm berpantang, no soya, no taufu etc

1y ago

betul tu bedrest, dlu sblum ni gugur pun sbb byk push diri tuk masak la, kesana sini la, kenduri belah laki pulak. Kalini baring je, kerja pun sambil baring😅 lantak org nk kata apa. Alhamdulillah kali ni pregnant takde darah mcm dlu. Semoga semua yg baik2 untuk kita Aamiin ❤️

Macam saya haritu pun keluar brownish discharge then makin lama makin pekat..risau sgt dan dr check macam-macam takut miscarriage..dr bagi saya mc 3 hari then saya ambil AL dan unpaid leave untuk bedrest dekat 2 minggu juga.. Memang tawakal je pasal kerja sbb risaukan bby dalam kandungan.. Alhamdulillah now dah ok.. Cuba banyakkan bedrest sis..

sye makan ubat tu sampai nak msuk trimester ke2.. tp sye spotting sye stop immediately lepas makan.. betul2 rehat, kurg kan berjalan.. kalau jadi banyak, dr suruh ke hospital terus.. kena banyak berehat. jgn buat kerja rumah.. kerja berat.. sye mmg banyak baring and duduk je..

1y ago

saya pon bekerja juga sis.. haritu sye check up kat private.. then klinik tu bagi saye mc agak lama juga. then kat ofis pon sye elak untuk jalan sana sini sgt. and inform bos kenapa sye x boleh buat kerja yg berat2. harap2 bos memahami.. and kawan2 kerja pon faham.. semoga urusan awak dipermudah yaa..

total bedrest sampai brownish stop. selagi x total bedrest selagi tu susah nk stop and boleh lead to miscarriage

1y ago

Thank you mommy. Akan try to bedrest & rehat cukup2. Doakan kandungan sy okay je☺️

Kne byk bedrest amik mc ke Al ke.. kne btl2 rest..