Lepas bersalin di swasta, lemudian daftar di KKM

Salam mommies, sape bersalin dan checkup di swasta,kita kena inform dgn kk bgtau kita dah bersalin ke? Bole share mcm mana procedure dia tak? #1stmummytobe

2 Balas

Salam. Kalau lepas bersalin nak check up di kk. Lepas bersalin sblm discharge hosp kena bagitahu nurse zon tempat tinggal kita. Supaya bila waktu mommy dan baby balik dr hosp. Nurse dapat datang ke rumah. Tapi better sebelum bersalin dah bagitahu nurse sb nurse kena melawat kawasan rumah supaya familiar utk datang rumah.

12mo ago

Sama² . Ya mereka akan tengok ada jaundice ke tidak. Check jahitan bersalin ibu juga. Tekanan darah dll

Awak nak inform untuk apa ya? Kalau tak pernah buka buku pink KK dan tak pernah checkup dengan KK, tak perlu inform.

12mo ago

Hi👋Sebabkan awak pernah buka buku KK, ya perlu inform. Untuk rekod mereka. Itu sahaja.