kena urut baru berak

salam mommies. normal ka kalau baby 3 bulan kena urut perut dia baru dia berak. kalau haritu tak urut so dia tk berak lah haritu. najis baby cair je tak keras. bby fully fm#ingintahu #firstmom

3 Balas

hi. idk la kalau ada yang tahu about this tips. but saja nak share benda baik, hopefully it’s helpful. my baby since dari nb kerap sembelit. mula mula fully bf, then mix, now fully fm. since intro dia dengan susu fm (cause susu badan tak support), baby mesti sembelit bila tak sesuai susu. starting from neo baby, dutch baby, lactogen, s26 and consume dupro for 3m then suddenly sembelit, 5/6 hari tak membuang. sampai terpaksa xtray usus and insert ubat berak sekali dua sebab dia berak lambat sangat, but alhamdulillah usus baby semua ok. for 3w my baby tak berak 5 hari. and nurse ajar bila baby susah berak for few days (yang kita rasa lama and tak normal), selain dari cycling, urutan ily so on, boleh try this tips as ikhtiar for our baby. ambil cotton bud then geli gelikan cotton bud tu dekat lubang tempat baby berak (bukan masukkan cotton bud tu dalam lubang bontot dia, just mainkan cotton bud tu dekat area lubang tu) sebagai rangsangan untuk bantu dia mudah berak. i buat dekat my baby and it works. najis cair je tapi proses dia nak membuang tu tibe jadi lambat. i dah try guna tips ni few times and menjadi sangat. baby berak pun ok dah

2mo ago

gelikan dalam 2-3 minit je. kadang dia terus berak lepas gelikan tu. kadang kalau contoh gelikan time pagi, tengah hari / petang tu berak. selagi tak berak boleh je gelikan 2 kali daily macamtu. tapi jangan risau. memang menjadi. lagipun baby makin besar kekerapan berak dia makin lambat sikit. kena diurut urut, cycling baru nak berak 😆 melainkan memang susu yang tak serasi. kalau urut tak menjadi, boleh try tips saya share tu hihi

anak sy full fm, selang sehari baru berak

2mo ago

normal je sbb anak sy sbelum ni mmg hari2 berak..as long as dia selesa n selalu kentut

baby fm ke bf?

2mo ago

kalau fm, pastu baby susah berak, mungkin fm tu tak sesuai. boleh try fm lain.