Bayi nak masuk 3 bulan on off minum susu (formula)

Salam mommies, nak tanya kenapa anak saya umur 2 bulan 27 hari kurang menyusu. Dia lebih suka puting kosong. Terutamanya siang kalau bagi susu botol asyik menangis je. Bila keluarkan balik puting baru diam. Jenuh pujuk itupun minum sikit ja. Malam okay pulak. Sebelum ni dia menyusu okay sangat. Risau takut dia lapar 😭 #firstmom #firstbaby #bayi2bulan

6 Balas

samalah dengan bby sye.. mase nak masuk 3bulan tu, punya la payah bebeno nk minum susu kalu time dia sedor.. sbb nk main je, nk org agah dia.. part minum susu je, mmg susah, sdgkn dah 2 3jam da xmnyusu.. bila bgi puting kosong, laju je dia nyunyut, try bgi susu botol, dia tolak jugak, try bncuh susu formula, lagi dia xnk 😂. last² plan lepas bincang dgn husb, main dengan dia smpai dia penat, then tidurkn dia dulu..bgi dia lena skit, pastu angkt then mnyusu.. jgn smpai dia bangun, kalu dh bangun, xde nye nk susu.. dia nak main.. alhamdulillah menjadi.. sebelah malam dia okay je minum susu.. mmg setiap 2jam sy bgun bgi dia susu, sbb nk cover balik yg siang punye.. alhamdulillah skg dah okay.. mkn masa dlm 2 3hri jugak, mgkin sebab beralih bulan.. sbb sye ad trbaca, yg bby akan gaps masa minum susu dri 2jam.. jadi 2 ke 3jam.. dalam masa yg sama kne oral stimulation jugak.. teruskan semangat ye ! 🤗

untuk yg ada masalah mcmni, lepas bagi susu tlg bgi baby sendawa ye, gunalah apa" gaya dan cara nak bgi bby sendawa. kalau dia asyik nk puting sje teruskan bgi. boleh jdi gusi dia gatal atau dia sekadar nk hisap je

Sebelum ni paling banyak 3 or 4oz boleh habis. Sekarang 1oz pun susah and lambat nak habis. Takde buat oral simulation pun.

sekali bagi berapa oz? ade buat oral stimulation x?

baby saya pun susah menyusu 2 bulan 19 hari

Baby sy pun mcm ni skrang. Susah hati sgt2.