Scan ultrasound bayi

Salam mommies, boleh tahu berapa kerap you all scan untuk tahu perkembangan bayi? Betul ke kerap scan tak elok untuk bayi kita dalam kandungan? Mohon pencerahan. Tqsm in advance 🤗 #pleasehelp #firstmom #bantusharing

4 Balas

di KK standard 3x. dating scan sebelum 12w, anatomy scan 20w, dan growth scan 36w. takat ni tak ada research yg betul2 sahkan safety ultrasound waktu pregnancy. sebab tu ada doktor yang prefer buat minimum ultrasound, hanya bila betul2 perlu sahaja. tapi tak ada research yg buktikan bahayanya juga, jadi ada doktor yang tak kisah. atas masing2.

sy scan setiap bulan di swasta..tiada masalah..sy suka scan selalu sebab sy rasa lebih tenang tgk baby gerak aktif dan boleh dgr jantung baby Sy ada masalah fibroid dan lain2 jadi bila scan sy mmg rasa lega

Saya dr pakar scan 2 minggu sekali . Sebab ada situation yg memerlukan .. kalau tkde keperluan mungkin tk perlu. Tapi based on pengalaman sy, ultrasound kerap tk bahaya pun 😊

wsalam, klu ada budget xde mslh pun. tp scan ikut schedule kk (4 kali), then dkt swasta detail scan 1x dgn 5d 1x. ni lebih dari cukup