Lingkaran merah pada kulit bayi

Salam momies, nak tanya ada tak anak momies yang kena macam ni ? Saya taktau ni macam kurap pun ada. Dah bawa pergi klinik 2 kali masih sama. Makin lama lingkaran jadi makin lebar pulak saya perasan. Boleh share tak kalau ada ubat sapu yang sesuai..#bantujawab #firstmom #SeriusTanya

Lingkaran merah pada kulit bayi
3 Balas

awk pg klinik biasa ke? klu mcmni usually sy pergi klinik pakar kulit baru dpt ubt yg betul.

1mo ago

awk area mana? klu kl/sgr dkt kpj ampang puteri ada specialist kanak2..blh refer sana juga.

Nampak macam ringworm. Anak saya pernah kena. Saya pergi klinik pakar kanak2.

1mo ago

1st tu tak hilang sebab saya minta non steroid cream. Paed kata okay tapi kalau dalam masa seminggu tak okay jugak, paed kata have to use steroid cream but with minimal apply and cannot be more than twice a day. Anak saya kena dah lama. Mula2 ada kaki kiri pastu merebak kat kaki kanan. Paed kata ringworm ni contagious sebab tu boleh merebak. Lagi2 bila lembap. So paed advice untuk asingkan penggunaan tuala. Satu untuk lap rambut dan bahagian anggota badan yang takde ringwrom. Satu lagi khas untuk bahagian yang ada ringworm. After a week, tak okay jugak. So paed kata have to use steroid cream sebab anak saya almost 3 bulan tak hilang. Sebelum ni tak tahu yang tu ringworm. Less than a week, after using steroid cream dah hilang. Alhamdulillah. Parut pun dah hilang. For better advice, awak pergi klinik pakar kanak2 atau klinik pakar kulit. Jangan pergi klinik biasa.