Nak tahu tip dan cadangan utk masalah saya hadapi

Salam Korang, saya skg dah 17 weeks usia kandungan.kerap gatal2 di kelengkang dan bahagian tepi miss v.korang ada cadangan atau tip nak bagi hilangkan rase gatal2 tsebut.Saya rase jadi tak selesa masalah yg saya hadapi ni.Harap² boleh share and feedback.thanks #ingintahu

10 Balas

kalau saya jat rumah mmg tak pakai panties bg dia lepas gitu jadi ada udara tak basah . lagi satu saya berendam dengan rendaman miss v . ade satu jenama ni bagus KakLis Jamu . dia ade rendaman . tggal rebus bape minit pastu rendam la dalam 10-15 minit. kalau tak pun ambik sirih garam asam keping settle. lepastu elakkan bercukur, cuba tukar dgn trim je bulu guna mesin cukur janggut laki tu . mmg selesa sgt . awal² tu mcm rimas sbb da biasa ckur kan . lama² mmg heaven . and lg satu dalam KakLis Jamu tu ade juak serum utk ms vee and pencuci dia pun mmg syok abis . sy pakai 3 ni jr . yg serum dgn pencuci tu mmg hari² lepas mandi . yg rendaman tu kdg sebulan sekali ikut rajin dan kesempatan bila.

hi saya pun alami waktu 17 w jgk , apa yg saya buat basuh miss v dgn air garam, lepastu saya letak tepung ubi kat celah peha waktu tidur, tpi pastikan sentiasa kering lepas kencing. saya duduk rumah x pakai spenda sbb pkai baju kelawar bru lah ok awk, kalau tak pernah 1 hari saya kena celah peha ni gatal + membengkak sbb gatal menangis x leh jalan. masa g checkup ada bgtau nurse & doc takut gbs , tapi doc bagi ubt cream selepas tgk peha saya, tapi saya ragu2 nak pakai ubat2 cream dkt celah peha pula, jadi tula yg saya buat.

8mo ago

tapi saya yakin bukan sbb keputihan , spenda pun dh size besar pakai tapi ttp sama jadi saya x pakai wktu duduk rumah sbb saya tak bekerja, sekarang dh hilang masa 17 w nk ke 18 w alami .

wslm hi, sy baru lepas baik dalam masalah macam awak ni. kalau sy lepas mandi/ buang air sy lap bagi betul betul kering dulu dekat bahagian tu. jangan pakai pantiliner langsung. sy try pantiliner ni makin teruk jadinya. kalau awak kerja/ berada di luar. bawak seluar dalam lebih dan gantikan. kalau x boleh kawal juge, pergi doctor la awak

bahagian kelengkang n miss V xboleh dalam keadaan lembab. mesti kering sentiase . klu buang air pastikan lap betul² dengan care yang betul. kerap juga tuka panties.myb boleh try pakai jenis cotton. kalau dah buat semua masih jadi juga.ada baiknye ke doctor.mgkin ade masalah lain..kite mengandung ni kulit mudah sensitive.

Sama. Saya lepas tau preg terus gatal2 bhg sulit. Sampai ke ontot gatal 🤣. Saya tak pakai panties kt uma pun tetap gatal. Sooo saya sapu sudocrem anak punya. Gatal hilang kejap. Tapi ok laa dari nk menghadap gatal tu.

sy dri 18 mggu smpai skrg 22 weks duk main gatal celah paha tu..naik biji2 sbb gatal..mgkin tempat tu sentiasa basah kot jd gatal2..

sye 17w ad gatal2 jgk... kalo kat rumah sye x pakai spender... kurang sikit gatal tepi2 tu... tp skrg x gatal dh... 18w... 🤭

kalau pergi klinik, dia akan bgi cream for fungus. alhamdulillah okay. Sebab sye pun macam tu.😊

sis boleh guna air garam ataupun detol...lps tu keringkn miss V...

jumpa dktr dlu ya.