Perancang jenis Injection

Salam ibu2 semua, saya nak tanya psal effect perancang. Saya bersalin, 20/1/2024. Lepas habis darah nifas and darah period 20/2/2024; esoknya 21/2/2024, check up baby sebulan and nurse terus tanya nak ambil perancang apa and saya go on dengan injection. Sminggu lepas inject tu, 29/2/2024; saya keluar darah, kejap mcm darah lama, kejap mcm darah fresh. Hari ni da hari ke 6 and darah tu makin banyak tpi takde rasa apa2 pun. Badan sya mcm okay je, mmg Dr and nurse ada explain effect inject tu; blood spotting/darah non stop/tak period langsung/ cycle period jadi pendek etc,. Tapi mmg mcm tu ke, dia ada gap hari baru nampak effect perancang tu? Sya jadi risau ni darah haid untuk bulan march ke atau darah sbb effect perancang tu? Maaf panjang sangat explanation nya, ada sesiapa yg ada pengalaman boleh share mcm mana effect perancang injection tu? #ingintahu #firstmom #newmom

2 Balas

saya bersalin 9/1/24 czer darah nifas berhnti 42 hari hari ke 50 sy period mcm normal 9hb ni doc bru suntik perancang btw sy berklinik kat swasta

sy baru cucuk smlm (bsalin 29/1/24). tak nmpk apa2 perubahan melainkan nifas sy mcm dh kering. smlm masih ada lg.