baby sy dlm ktgri IUGR juga kaa sy cnfius...

salam ibu² nk tnya blh x???sy scan bby sy time tu 26w4d tp ukuran bby time scan dh 27w mslh nya plk brt bby bru 536g😔😔 doc xda plk sbut mslh brt bby....time scan tu time sy jmpa pkar lps tu xpuas hti blk dr spital trus g klinik swasta plk scan tp mkin ringan lk kt swasta 516g plk brt bby😖😖 sy dh ssh hti....doc kata yg pnting bby mbesar ikt usia @ tlbh sikit jnji sht jgn bby kcik dr usia tu yg bhya...tp sy tto rsau jga sbb org lain bby smua dkt 1kg dah...lpas tu ada org ckp brt bby sy tu brt usia kndgn 6bln+ lg sy rasa down sgt²....ada tips x utk bg brt bby brtmbh....nk kata sy krg mkn sy kuat jaa mkn dn sy ada gdm on ubt n insulatard mlm shja...slalu ada gdm nii bby bsr org kta....#seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

3 Balas

sis try amalkan makan brokoli .. sya time preg anak no 4 , sya risau baby sya kcik mcm pregnancy sya sblm ni .. so sya try amalkan makan brokoli .. mula mmg x leh telan tapi sya pelbagai kan cara masak mcm tumis biasa cmpur sos tiram ke .. cmpur seafood skali ke asalkan makan brokoli tu .. sya amal pon makan malam je .. and dia lahir berat laa dri kakak abg dia tpi x da laa smpai 3kg .. sekurang nya dia x kcik 😅 blh try mana tau menjadi kan😊

1y ago

27w5d bru 600g scan rbu bru nii...sy dh mcm² ikthiar mkn mcm² nk bg bby bsr kdg² tpksa mkn jgk mnis demi bby wlpun sy gdm on ubt & insulatad...

jgn pikir sangat sis. just ikut je apa yg doc kate & if btol2 tak sedap hati tanya je doc btol2. kdg2 kita ni je yg bnyk pikir. saya pon gdm tp on dc. Alhamdulillah tiap kali scan, sume okay dan saya plak mmg tnye je ape nak tnye kt doc sbb ini pengalaman pertama kan. Yang penting, sume nye baik2 sahaja utk sis dan baby.

scan tu semua anggaran je. xperlu risau. sye scan 28w pon bby kecik je. 1kg. lps 2w die naik 2.2kg. now 36w 2.7kg. jnji doctor ckp ok je. xyah perlu nak risau sgt. and tolong jgn dgr ckp org. dgr ckp doctor. setiap condition org x sama. setiap anak pon x sama. knpe la suka sgt dgr ckp org dri ckp doctor nii?

1y ago

xyah dgr org ckp. org ni kan mmg suka banding kan anak die dgn anak kite. jnji doctor ckp ok, bby sihat membesar elok dh. yg lain2 x yah amek pusing dh. setiap anak ni x sama.