Supplement awal kehamilan

Salam ibu2, ni 1st pregnancy sy now dah 11weeks + Rutin harian sy akan consume folic acid + vitc . Smlm ada sembang dengan kawan yg mmg dh ada pengalaman mengandung & melahirkan . Dia persoalkan kenapa sy tak ambil iron di awal pregnancy. Sy nk tnya ibu2, mmg perlu ya ambil iron sbb sy tk pernah consume sebelum ni. Selamat tak kandungan sy kalau tak consume iron? Tq #firstmom #ingintahu

3 Balas

Badan orang lain lain sis. Folic acid tu bagus memang kena consume. Nanti bila ada appointment, doctor akan bagi ubat ubatan sesuai dengan keperluan badan sis. Kalau dah settle appointment nurse tak bagi apa apa, maksudnya badan awak dah sihat 🥰

Masa buka buku pink, nurse tak bagi? atau sis tak buka buku pink lag?, macam saya siap bagi iron dgn vitamin lain bersamnya, dia pun bagi obimin, tngok mana sesuai. hee

2y ago

Dah buka buku pink sis. Dia tk bg ap2 😂 Tp after 1st scan sy mintak bru kk bagi

Sy first trimester dr ckp x pyh mkn dulu. Mid scnd trimester bru start sbb sy punya hb 13.9 dh okay. Calcium pun kmudian mse mid scnd trimester.