Pemakanan ibu

Salam ibu2 macam mana ya pengambilan makanan ibu2 ya, cukup ke zat untuk diberikan pada baby. Saya risau sangat sebab saya sekarang memang kurang selera nak makan tu. Kalau makan tu pun 2 3 suap je. Dah tak tahu nak buat macam mana. Vitamin setakat ni saya makan zincofer. Susu tepung tak ada consume. Masa awal pregnant minum mama efferty tapi lepas sangkut gdm saya stop, sebab takot tak sesuai. Boleh tak bantu saya? Apa patut saya buat. Harini weight drop tiba tiba rasa tak sedap hati, risau baby tak cukup zat. Maaf kalau bertanya lebih2 saya cuma ingin tahu pendapat ibu2 yang dah banyak pengalaman #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

1 Balas

makanan org gdm ni sihat sis. in shaa Allah baby cukup zat dan membesar dgn baik dlm kandungan. sis amal suku² separuh,1 senduk nasi,sayur setengah pinggan,ayam@ikan seketul,jambu batu setengah biji atau kurang utk setiap masa makan. lebihkan protein supaya kenyang lebih lama. cut sugar,low carbs. sy dulu berat tak pernah naik masa pregnant with gdm on dc,tp berat baby naik ikut umur kandungan. result tyroid pun normal,tp berat turun sebab amal cara sihat. selain jaga makan,sy briskwalking setiap hari. 15-30 minit setiap hari sy buat. bila dah bersalin,perut slim tak ada buncit. beza dgn lepas bersalin anak 1st dan 2nd. berat turun 10kg,badan pun rasa ringan

12mo ago

Tulah terlebih risau sikit, bila pregnant kalini, rainbow baby after 3 years kan. Macam macam lah fikirnya. Hehe terima kasih ibu atas perkongsian. In sya Allah saya cuba amalkan apa yang ibu buat ni. Terima kasih ya. Doakan sayaa sihat baby sihat hingga bersalin ya? ❤️