Saiz baby kecil

Salam ibu hamil . Nak tanya ada tips tak tuk naikkan berat baby dalam kandungan . Saya 31 weeks checkup tadi doktor cakap size baby kecik sikit dalam 1.4kg je . Jadi saya risau takut tumbesaran terbantut ke apa . 🥺🥺🥺😢 ada cara tak nak naikkan berat baby ? Nak kena makan apa je ? #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

1 Balas

Berat normal baby utk yg dah masuk 31w ni 1.5kg supposed to be msih ok laa x beza jauh. lagipun dlm scan ni dia +- juga kan. Tp klu dr dah kata bgtu, cuba awk amalkan minum susu dlm trim akhir ni klu mmg dah minum susu sedia tmbahkan portion pagi dan malam.. Seimbangkan jg makan sayur, buah, ayam, ikan smua tu. semua jenis mknan yg ok utk kandungan..

1y ago

Kalau risau xpyh buat puan. Just beringat la portion yg normal dan amalkan makanan yg baik utk tmbah berat kandungan baby. Xsemestinya sangkut gdm tu baby terus besar, sebab tu la bsp kena pantau tiap masa bagi yg sangkut gdm tu. Kakak sy gdm, tp berat baby setiap bulan dalam paras normal means xbesat dan xkecil jg.. Ada masa lg utk baby awk naik berat badan tu, baru 31w+ kan. Terlampau minum buah kena blend pun x bagus jg, sbb buah fresh berbanding blend tu buah blend kandungan gula dia tinggi. So klu awk nak elak gdm x digalakkan buat la. Just mkn mknan berkhasiat..