Keliru darah nifas atau haid

Salam bantu siapa yg tahu. Dalam pantang darah selepas bersalin sya dah xda hjung2 pantang tu. Yg ad cuma bekas koko/kuning.. jadi saya belum mandi.. tapi sekarang hari ke 58 ada darah macam darah period dah 3 hari mcm tu. penuh pad.. ini darah apa ya? Sebab kalau ikutkan masih dalam tempoh nifas kan? Tapi dah nak habis darah masih banyak. Gap antara lepas pantang tinggal bekas tu dalam dua mnggu mcm tu rsanya kemudian keluar darh.. nurse kata period.. jadi ckop 60 hari sya kena mndi ke atau tnggu darah ni habis? Spa tahu tlongg #firstmom #bantushare

1 Balas

darah nifas maximun 60hari. kalau dlm 60hari tu dah berhenti nifas selama 15hari berturut, makna nya xde darah yg coklat2, yg kuning2 tu, kira dah kering betul, and x de guna pad dh. kira darah yg next tu darah period. tapii incase x ckup 15hari berturut kira nifas lagi, mcm sye darah stop hari ke 55. hari ke 57 dia mai balik darah fresh tu, tpi genap hari ke 60 dia stop balik. kalau hari ke 60 awk still ada darah lagi, masuk hari ke 61 kira darah period and ikut selama mana period length kita sebelum mengandung. tapi kalau dh lebih 14hari tu still ada darah lagi, boleh mandi wajib dan solat mcm biasa. darah selebihnya tu kira istihadah. kalau awk ada guna perancang boleh jadi punca dri perancang tu jugak.

11mo ago

Haah betul ad amek perancang cucuk. Masa amek prancang tu memang dah kuar darah hari kedua