Anak umur 4 tahun suka pukul saya dan suami bila tak dapat apa yg dia nak

Salam anak saya lelaki 4 tahun saya tgh pregnant 7 bulan .Anak saya bila tak dpt apa dia nak dia akan pukul saya pukul muka pukul perut saya.Kadang saya nangis kenapa anak saya suka pukul2 saya.Kadang puas pujuk.Saya agak garang jugak kalau anak tantrum teruk sgt saya rotan tangan dia ada masa juga hilang sabar bila dia mengamuk tu adalah saya tertampar muka dia.Mungkin silap saya sebab ada masa tuhan je tahu saya cuba bersabar.Sebab tu ke anak saya pukul2 saya balik kdg lembut je saya cakap lagi kuat dia pukul.Saya rasa down rasa gagal jadi parent yg baik.Tolong bantu saya macam mana tak nak anak pukul2 saya balik takut sampai ke besar dia mcm tu.Ada tak parents yg alami masalah macam ni? #bantujawab #pendapatpositif #positivevibesahaja #dilemaibumengandung

3 Balas

saya pernah alami tapi Alhamdulillah berjaya atasi dalam masa yang singkat .. memang stress dan rasa failed as a mother . ikut pembacaan saya, anak jadi macam tu sebab nakkan perhatian dan tak pandai lagi luahkan rasa marah dan tak puas hati dengan cara yang betul. sebagai mak, kita dulu perlu tunjuk contoh (waktu kita marah kita buat macam mana) dan waktu dia marah kita yang kena guide macam mana nak react dengan rasa marah. contoh waktu dia pukul2, 1st awak cari punca kenapa dia marah. validate perasaan dia then cakap tak elok pukul macam tu mama rasa sakit dan mama tak suka. bagitau reason kenapa dia tak dapat benda yang dia nak, dan bila dia boleh dapat benda yang dia nak tu. tapi benda ni tak boleh buat waktu dia tantrum sangat sebab time marah dia tak masuk kat telinga anak . kena bagi dia reda . elak dari pukulan dan ulang2 cakap awak tak suka dia pukul dan awak rasa sakit bila dia buat macam tu . saya pernah nangis lepas dia pukul dan saya merajuk masuk bilik. bila anak dah okey, saya terangkan saya tak suka dia pukul2 saya rasa sakit dan saya sedih . lama2 anak suka merajuk dan lari pegi bilik lain pulak hahaha (so memang anak bergantung pada contoh yang awak buat, so sebagai mak kita ni memanh dicontohi anak2) . lagi bagus awak buat pembacaan sendiri untuk lebih faham. ada banyak kaunselor budak2 kat social media yang ada share pasal benda ni . saya tak ingat nama mereka, ingat muka dorang je . tak silap fhais salim , dengan sorang kaunselor perempuan. banyak rujuk konten yang mereka buat . inshaa Allah banyak doa dan kita usaha sebaik mungkin untuk jadi contoh buat anak2

5mo ago

tq atas feeback sis saya akan cuba cari buku parenting yg sesuai di tt banyak harapnya membantu sebab saya buntu skrg dah sarat pregnant anak pula tantrum pukul2 saya tak balas saya hanya mampu nangis je so laki saya yg tenangkan dia

mcm anak buah sy. umur 3 tahun dia x tantrum tapi dia suka pukul org. kdg² dia lalu blkg org dia pukul blkg org tu. kdg² tokma dia tgh tdo dia p tampar. sakit tu perghh Allah je tahu even dia kurus tulang dia kasar. abi dgn mami dia jenis lek biar je anak buat apa. sy tegur jgk mana boleh buat mcm tu, kena tampar tgn dia time dia buat nt boleh membawa sampai ke besar. adik sy ckp x sampai hati. last sy gtau mak sy sbb anak sy umur setahun lebih kena pukul blkg badan. mak sy tegur abi dia, kalau dia pukul balas balik. tgh abi dia duk makan anak dia pukul dia, terus dia tampar kuat² tgn anak dia. skrg anak dia dh x berani buat. tokma dia buat nak cubit² kalau nampak dia naik tgn terus dia lari.

6mo ago

kita sbg ibu kena kuatkan hati sikit utk bg pengajaran dkt anak. bukan apa, kan nanti adik dia keluar tak pasal² adik dia pulak mendapat. kena ajar skrg sebelum terlambat. kita ikut zaman mak pak kite dulu² garang betul dgn anak. kalau ikut petua mak pak zaman skrg tak bg rotan anak emm faham sdri la. naik tocang dia nanti.

better jangan rotan.. umur 4 tahun tu normal la kalau ada tantrum lagi.. umur ni anak copy perangai kita.. kalau kita ajar kemarahan, anak akan copy kemarahan.. klau kita ajar kesabaran anak akan copy sabar. cuba communicate baik2 dengan dia. kadang dia tak tahu nak zahirkan perasaan kecewa atau marah dia, sbb tu dia pukul. masalah communication je ni. cuba cari solution yang lebih baik.

6mo ago

tq beri pendapat in sha Allah saya cuba perbaiki