Tak bagi susu badan

Salam.. Ade tak mummy yg tk bagi susu badan... Saya dapat bagi susu badan 1 bulan jee lepas tu susu jadi drop sekrang saya campur .. Masalah sekrang saya jadi makin kecewa bile orang bandingkan2 saya ngn orang lain... Saya housewife bile stiap kli ditanya dorang bnyk menyindir dduk rumah tpi tk bgi susu badan.. Suami diam je bile dengar saya kene macamtu .. Bukan sekali dua dh bnyk hari dh, kdang rse tak bergune je jadi ibu.. Macam2 saye cube tuk bnyk n pekatkan susu badan tpi tkde kesan #firstmom #ingintahu #firstbaby

8 Balas

nak bykkn susu bdn kena jaga demand and supply dulu sis. kerap kn bagi ank menyusu, bru susu jadi byk. kalau jrg bagi menyusu mmg susu akn lama2 drop sbb xde demand dri anak. boleh je buat, tiap kali anak nak menyusu bagi susu bdn dulu, x ckup bru topup formula. kekdg ank tu ckup je susu nye, kite je yg risau sgt2 ank x ckup susu. bila dia habis susu bdn, xde meragam mkna nya dia menyusu cukup je, x perlu topup fm. tpi kalau lps menyusu bdn dia meragam, bru topup dgn fm. and kena tau jugak susu bdn ni ade 2 jenis, foremilk and hindmilk. foremilk susu awal keluar masa mula menyusu, yg cair tuu. hindmilk keluar after 10 to 15minutes. hindmilk ni susu yg pekat. so mmg kne bagi anak menyusu lebih dri 15minute. xde istilah susu cair ke pekat. sbb semua susu ibu bermula dgn foremilk and berakhir dgn hindmilk. sbb sye pon housewife bagi susu campur. tapi sye mmg bagi susu bdn dulu tiap kali anak nak menyusu, bila ank habis menyusu meragam bru bancuh fm. kalau x meragam xbancuh. 2nd nk bykkn susu jgn stress and kne happy2 je. lps tu kne rajin mkn. mkn makanan yg u suka and berkhasiat. minum air byk. bila u happy susu akn makin meriah. but if u rasa x seronok utk bf and buat u stress, boleh je terus kn bg susu fm. jnji ank kenyang x meragam and u happy. mulut org mmg kite xblh ttup. so abaikn je.

wassalam.sis..sya bgi susu badan smggu je slpas lahir lps tu, masalah jaundice sulam dgan susu fm. last last terbhnti susu badan.. awal awal mmg mak mak tnya knpa xbgi susu bdan dn sbgainya.. nnti suami hg habis duit beli susu fm.. anak sya mnum pulak susu jenama frisolac 😅 mcm mcm la kena..even dri kluarga sndri.. saya diam je..malas nak dgr..suami sya menntu diam je..dia ckp biar je nak ckp apa dia mmpu..lgipun anak mnum susu frisolac naik badan xsgga jdi dh serasi..biarlah .... mula mula mcm kcewa juga.. salah ke bgi susu fm? xbgi susu ibu? susu sya ni ckup nutrition ke? sdgkan sya makan pon pantang pantang..ikan kering n nsi putih je..anak sya ada nak dpt cukup nutrition ke? last skli sya malas nak dgr ckp org. sya ikut diri sndri sbb sya tgok anak sya okay n ada positive feedback. jadi sya tahu apa yg trbaik untuk anak saya.

1y ago

ya sis , sama la keadaan. Ni nk masuk 3bulan dh baby pn still fm jugak. Susu lactogen langkah 1 rm81.++. Sy dh stop hritu pam susu badan, start sebulan lebih stop , tp sometime dtg keyakinan nak pam , manatau ada susu tu. Pun pam , xda susu . Sy pam sampai sy terlelap . sedar ja , la rupanya aku tido dgn pam susu masi dtgn dan dlletak d dada. Tido pn badan sparuh duduk dan baring 😂 Naya la. Hampa jg la dgn diri sdiri. Apa la aku buat ni tanya hati aku😂 lepastu mlm try lg, baby hisap puting susu. Try lama sikit , kedua belah. Last2 pedih. Try bg kluar puting dari mulut baby sbb x tahan rasa pedih. Apa lg baby nangis sekuatnya. Laju² buat susu dibotol 😂 Esoknya , puting sy still pedih . Rupanya kedua belah puting sy melecet dan ada point2 darah d puting. Patut la sakit 😂2hari jugak la rasa pedih2 tu . hehe .. haa sejak tu lg xda dah pam smpai skg. Tunggu hidayah dtg lg mcm hritu😂

boleh tahu cara yg Puan usaha tu mcm mana?. sebabnya, susu bdn ni bergantung pd mindset ibu, pemakanan ibu dan juga demand baby. sbb sy ebm mom, kena prepare susu bdn kpd pengasuh. jadi setiap hari dan bila sampai waktu utk pam, kena pam utk jaga supply susu bdn. balik rumah, sy df baby on time. pemakanan ibu pun kena jaga, bykkn mkn real food, air masak kena sentiasa minum bg bdn hydrated dan paling penting mindset kena jaga. Sy pernah dlm fasa susu bdn drop semasa dlm pantang, apa yg sy buat is kerapkan df bby, dan kerap marmet utk buat stock for emergency. bila ransangan tu ada, inshaAllah susu bdn tak putus.

1y ago

df tu directfeeding. marmet atau pump susu kena on time. jgn missed. marmet tu kite picit guna tgn.

saya dapat bg bby susu badan seminggu je lpa tu sy bg full fm .sbb susu sya penyebab kuning naik .so lps tu da x nak da .mmg kn mara je ngn doctor p nk buat mcm mana .kita first mom mmg akn sedih sbb x dapat bg bf tapi bukan kita minta. mmg ada org cakap hak bby untuk dapat susu badan p dia tau kita punya susu badan x mmpu nak bg kbaikkn tok dia. biar la peduli apa org nak cakap .kita da usaha da .sya smpai skng anak minum similac .janji anak sihat .berat anak naik cantik .

sy ms ank kat nicu sy pump byk jugak la dan antr kt nicu. pas 2 ank kuo sy direct BF. pas 2 2mingu pas 2 timbg ank berat turun,mingu depan timbg lg bert turun. sy try la pump n marmet breast xbyk kuo. upenye ank xcukup susu. last2 suami beli susu s26 nk naikkn bert dia. adakalnya sy marmet tadah susu bdn.alhamdulillah perah sndiri susu bdn guna tgn dpt 40ml. sy cmpur2 la bg ank.

Wslm. Ya saya sama mcm situasi sis. Dpt bg sebulan centu je. Skg mmg fully bg susu fm. Ada je yg ckp gitu. And btul mmg stress. Alhamdulilah suami tak kisah,dan anggap utk saya bg susu badan stkt tu saja rezekinya. Usaha mcm2 cara usaha termasuk pnggil bidan mengurut. Tetap tak ada.

Anak saya cukup 3 bulan hari ni setakat 2 bulan lebih susu badan sbd susu kurang dan kuning lama sangat misi pun suruh bagi botol tp berat badan naik sikit je..anak saya 2 bulan dah meniarap..sekarang susu botol pun 2oz tak habis

Masuk tinge kanan, klua tinge kiri je sis. Mcm sy, ble org ckp mcm2, sy senyum je. Xyah blas ape yg mereka ckp.