Baru 13w, puasa okay mcm biasa. takde rasa nak pitam ke apa. tapi bila lepas berbuka,

rasa jantung laju, rasa nak pitam. dah 3 hari jadi benda sama. saya siap pergi scan. alhamdulillah baby okay. ibu2 pernah jadi mcm saya ke ? kenapa ya ? bulan lepas hb saya okay sahaja bacaan 13. #SeriusTanya #bantujawab #newmom

1 Balas

bila makan banyak secara mengejut, sistem pencernaan kita akan proses semua secara cepat jugak. kata mudahnya mcm badan “terkejut” sebab intake makanan yg banyak tiba tiba. saya pun jadi mcm tu masa first day puasa walaupun tak mengandung pun, cuma menyusukan anak. apa saya buat ialah mulakan dgn makan sikit dulu. kurma, air, kuih dulu. solat lepas tu sambung makan. minum air manis pun tak byk. tapi lebihkan air masak atau semalam minum air kelapa pun takde dah rasa berdebar tetibe. air kelapa pun mmg elok untuk tambah balik tenaga.

1mo ago

puasa masih wajib. tapi kalau rasa tak sedap badan dan mengganggu kesihatan, berbuka je.