nasi kandar 22minggu

pregnant 22minggu boleh tak yaa makan nasik kandar?? ..saya btoi2 teringin nii

7 Balas

For those yang tanye "kenape tk boleh mkn" nasi kandar ni pakai kuah kari yang piaw and ade kuah campur. Ade setengah mommy yg pregnant tak boleh makan makanan yang berasaskan pedas. Kalau ikutkan kuah nasi kandar tu pekat, pedas. That why ade setengah org die tnye boleh mkn ke dak, just nk mintk pendapat. Bdn org ni tk same, ade orang boleh mkn ade org tk boleh mkn. Maksud sye ade org yg tk boleh mkn tu cth nye bile die mkn mkanan yg berasaskan pedas dan panas boleh menyebabkan keguguran. Mcm sye awal2 trimester memang tak boleh mkn kuah kari pekat, blackpepper sbb bnde tu panas dan pedas plus menyebabkan sye keguguran. Doktor pun prnh advice saye mse awal2 pregnant tu utk elakkn mknan yg panas.

Saya makan je masa 1st trimester sbb teringin kuah dia pedas tp saya mmg hanya lalu makan makanan pedas² je awal² dlu tp bagi saya apa² yg awk teringin nak makan awak makan tp berpada² jgn bnyk sgt asal kita dpt rasa makanan tu sudah ckup.

Boleh, tak ada masalah. Minta kurang sikit kuah dia sebab banyak kalori. Kalori nasi kandar hampir 1000 kalori.

sebab apa yg awak rasa tkboleh makan tu?? tkde punca pun nasi kandar

boleh je kec ada alahan pd bhn2 masakan tersebut

🤣 knpe xleh makan ahahah

why xboleh makan?