pakaikan celak ke baby

hi, pls i need everyone’s punya opinion on this. boleh ke baby pakai celak? baby saya 2 bulan+, baru2 ni mak mertua saya pakaikan celak dekat baby saya. saya pon seronokla nampak anak cam lain then saya amik gambar, send dekat group family tanpa pikir apa2. kemudian mak saya, ayah saya, and kakak saya tanya saya personally depan2 (bukan ws) “kenapa pakaikan celak? bahan chemical ada dalam celak, kesian kat baby..” so nk tanya pendapat semua. adakah celak berbahaya utk baby? syaa risau jugak if betul celak bahaya sebab saya main kasi je mertua saya pakaikan celak…#bantusharing #firstmom #SeriusTanya #Sharing_dong_Bund

4 Balas

Sebaiknya jgn la sis btl la dorang ckp tu rsau ada bahan kimia mcm2 dlm tu. 2bulan masih newborn tu biasa klu sakit apa2 jarang Dr akan mau bagi ubat sbb lg bahaya utk baby. Kulit newborn masih sensetive lg. Rajin2 sis cuci balik muka dia & kerapkn nyusu. Hrp baby ok juga

5mo ago

Sis kena tegas ja, biasala new mom kn awal2 ssh tu mau larang tp drpda ada apa2 jd dkt anak sis. Dh terlmbat pula. Ckp ja bgus2 “jgn lg letak apa2 makeup d muka dia. Tunggu la besar sikit setahun lbih mcm tu” .. klu x nti sis yg ssh hati, klu bukan sis yg pertahankn ank sis siapa lg akn buat mcm tu kn

Kalau celak yg kita pakai utk makeup tu elak la dulu. Tapi kalau nak kening anak tebal cantik boleh cuba tips bakar buah keras nnt minyak dia boleh jadi celak berasaskn bahan natural.. cara2 ada dkt tiktok

namanya baby.. pakaikn celak buat apee 😂😂😂 jgn la buat dia macam org dewasa sgt. ehh mil ni pn..

Mestilah tak boleh.

5mo ago

Yup. Same reason with your family. Sedangkan nak pilih detergent, toiletries, ubat-ubatan kena opt untuk yang selamat untuk baby. Ini kan pula celak barang mekap orang dewasa. Kita tak tahu pun chemical ingredients dalam celak tu harmful or not for baby.