Perut mengeras

Perut kerap mengeras bila saya dah rasa penat. Dalam minggu ni memang slalu banyak kerja kena buat, dan selama tu jugak lah perut kerap mengeras apalagi bila bawak pergi terawih kadang mengeras kadang tu x. Bahaya x kalau perut kerap mengeras? Dan apa yg terjadi sebenarnya pada baby bila perut mengeras? #firstmom #pleasehelp

3 Balas

Sepanjang pregnant bila2 rasa tak selesa terus rehat je sis sbb inilah masanya! Hehe. Perut mengeras ni ada banyak sebab dan mungkin bahaya kalau kita terus terusan biarkan saja. Kalau sy sbb banyak angin dan dah lama tak membuang so perut akan jd keras. Rasanya salah satu sbb baby mengeras dekat dalam adalah sbb dia tak selesa or stress. Dan mungkin boleh jd jugak lebih teruk dari itu. So buat sesuatu yg boleh selesakan diri sis waktu perut mengeras contohnya rehat nanti baby akan selesa juga. Kalau sy, sy akan buang air kecil dan minta suami urut2 sikit bg keluar angin sambil2 tu rehat. Nanti lama2 perut sy jd lembut

Kalau perut kerap mengeras sy selalu akan berehat. Kalau ada masa rehat tu, awak rehat lah ya. Sy tak pasti kalau ia bahaya. tpi nurse selalu pesan sy utk berehat kalau rasa perut mengeras. Kalau awak rehat pun masih lagi mengeras dan sakit itu kena pergi hospital dah.

2y ago

camtu ya, baik thanks ya😊

cuba buat slow2 dan jalan slow2. bila mengeras duduk. mmg byak buat keje lagi2 ramadhan ni. doktor saya kata kalau terlalu kerap dan lama, kena pergi spital.

2y ago

baik, thanks info sis😊