10w tapi kantung masih kosong

Pagi tadi (31/10/22) pegi hosp sbb ada spotting and bleeding sikit. Doktor ppuan ni scan mcm acah2 jer, lps tu trus bagi conclusion lps dua minggu nanti kantung tu akn gugur sendiri, klau tak nnti dorg akn bagi surat utk cuci. Ni dah 3x doktor yang bebeza ckp benda negative mcm ni. Dah tgh down and overthinking, tambah pula doktor sebut benda negatif mcm ni. #firsttimemom mmg sll ada masalah kantung kosong ke? Pls share your story, tq moms

8 Balas

UPDATE 8hari kemudian.. 8/11: pagi tu mcm biasa, msih bleeding pad hmpir penuh. Tghri tu perut dh start memulas mcm period cramp kuasa dua. Dlm sejam mcm tu memulas, keluar pula ketulan darah beku ni. And then continue cramping sampai ssh nak angkat, kesakitan sambil terbaring. Ada la lebih 2jam cramps dan keluar masuk tandas sbb pad penuh setiap kali angkat dari baring. Lps hampir 3jam cramp jadi semakin teruk, which I believe mcm contraction kita beranak normal mcm tu kot. Asal angkat nk pegi tandas jer gerenti darah tumpah abis dekat seluar smpai I terpaksa lama stay di tandas menahan contraction. Sbb teringat komen yg penah I baca, pastikan kantung tu bawa ke hosp & jgn buang terus jadi I akn sambut ketulan darah beku tu sampaila kantung tu jatuh sendiri. Betul kata org, masa nak kantung tu nak keluar mmg sakit bagai nak mampus. Teramat sakit mcm pinggang kena pusing 360 darjah. No wonder ada yang sampai meraung masa contraction. Wlpn stakat kantung kosong, sakit dia tetap sama. Conclusion, klau kantung lama sangat kosong belum ada janin mmg akan jatuh sendiri bila dh spotting and then bleeding lama2. Apa2pun, itu semua rezeki dari Tuhan. Kalau ada yang tgh mengalami kantung kosong lebih 10w and start bleeding, I want you to be positive as much as possible. Bcs that’s what I did, be positive and prepare mentally and spiritually. Tak kesah apapun kesudahan dia, kita kena redha. Tuhan pasti ada rezeki yang lebih baik. Thanks for commenting moms, hugs!

kalau 10w still lagi kantung kosong, and ade bleeding, boleh jadi. tgu je lgi 2w utk scan. kalau kandungan x menjadi, mmg selalu doctor suruh tgu lagi 2w. sama ada turun sendiri atau x. kalau x nanti die akan scan balik tgok ade perkembangan dkt kantung ke x. kalau kantung x membesar, selalu nya mmg akan bagi surat utk refer pakar. xde pegi scan dkt swasta.

2y ago

awk MCM mna dah scan ke selepas 2minggu

saya haritu masa kandungan 6weeks ada spotting tapi tk bnyak sikit je cuma nye spotting tu sepanjang masa ade...pergi klinik dia refer hospital...ngam 8weeks bleeding truk sgt perut pun sakit...dia kluar sendiri tanpa perlu dicuci...semoga dipermudhkan segala urusan awak

Sy dulu punn awal2 sama xnmpk scan dr atas. Last skali dah 10 week camtu br la doc scan dr bawah. Nama dia tvs. Xsakit punn smooth je. Cuma kena tahan malu la sikit . Inshallah kalau scan dr bawah akan nmpk. Amin. Positive je ok 🤍

sy bru jak keguguran 12 minggu 30/10/22.sma sis,kantung kosong.scan rahim,xjanin.spotting n bleeding jg.akhirnya gugur jg.smlm baru kluar ketul2 darah.wlaupun sedih ttp trima dgn redha...

2y ago

sy pun scan ad kntung 10w ikutkan last period 23/8 ptut 11w.sy ada apa2 rsa skit or keluar bleeding lansung xada.15hb app buka buku hmm risau jadi

doktor check perut ke masuk camera dr bawah? saya ada pegi check masa 9 weeks, kalau scan dr perut mmg susah sikit nampak heartbeat, doktor masuk dr bawah baru nampak jelas.

2y ago

Last scanned sebelum mc, ada mnta doktor tvs tapi doktor noor amylia tu ckp, “klau ultrasound dah tak nmpak apa2, tak perlulah tvs. Tak nmpak apa pun.” Tmpt saya kerja skrg ni, agak pendalaman skit. So yg ada hnya hosp jer ada klinik ibu & anak. Klinik2 yang ada xda buat ultrasound.

sy 7weeks bleeding byk scan kntung kosong..sy 9weeks+ gmbr bby xjelas n kcik dri kiraan.. 12 weeks scan alhamdulilah ada twins..

2y ago

Syukur Tuhan beri rezeki yg bganda. Glad to hear that. Doakan saya juga ya 🙏🏻

Dulu saya spotting pstu kantung kosong then saya makan nenas durian bagi jatuh sendiri

2y ago

Saya tak ingat la sis sebab 2017 , first scan tu tahu tahu dah kosong