Bayi menyusu lama (sejam-2jam)

Normal ke baby 3minggu menyusu sejam ke sejam stgh? Kadang2 ada yg direct 4jam menyusu. Kadang 15minit settle. Sy direct feed. Kadang2 bila tgh menyusu lepas sejam tu dia marah2 lepastu kene selang seli breast baru dia tidur. Rasa tak confident sgt. Susu sy cukup ke. Rasa penat sangat2. Normal ke mommies2? & bila things get better sikit? Bila baby akan mula ada schedule nap, feeding etc?. Anak sulung sy umur setahun lebih. Rasa mcm buntu sangat mcm mana nanti nak jaga baby yg direct feed dgn seorang toddler. (Skrg tgh pantang alhamdulillah mak sy teman). (Anak sukung dulu combine feed sbb warded & dia refuse direct feed)#pleasehelp #ingintahu

2 Balas

Rasa nya dia more kepada nk mengempeng tu sis. Dia nk tido sambil susu kat mulut. Baru dia rasa secure. Mcm ank saya pun (21 hari) kadang2 dh tidur akan tersedar pastu nangis. Bila kita direct feed dia hisap sikit je pastu sambung tido balik. Saya pun xthu la apa solution utk ank suka ngempeng ni😅 insyaallah sis kena mental & fizikal kuat. Ada anak kecik ni kita kena 💪🏻

4mo ago

sama dgn anak sy skrg umur sebulan. suka nempeng. nangis, sy bg susu eh rasa puting masuk mulut terus tidur hahaha

Umur setahun meaning dia dh drink for comfort je rasanya. Lagi lama dibiar lagi susah nk lepas. Percayalah sy anak 3 semua df makin lama makin dia melekat n saja2 mintak. Mak nk baring pn susah sbb dia akan selak sendiri. 🤭 kena train lah dia which sy taktau cemana.