Anak 1tahun 4bulan

Normal ke anak sy 1thun 4bulan pndai cakap mama, baba, lapar, nak, tak, jom, babai ( lambai org), wow, dap (sedap).. tu je dia pndai ckp.. baru pandai bjalan.. tu pun jatuh2😭😭 sdara mara asik bandingkn je dia lmbt bjalan☹️

7 Balas

Ni nak marah ni, sedara mara awak tu kenapa perangainya begitu? Lain budak lain perkembangannya. Anak saya 1y6m (18m), baru tadi saya catit pekataan baru dia cakap harini, total baru ada 15 words. Anak saya masih prefer merangkak walaupun cousins yang sebaya dengan dia dah berlari dah pun. Anak saya boleh berjalan cuma dia belum yakin, jadi jalanya slow slow camtu, and dia still merangkak kalau nak laju. Normal jee awakk. Yang tak normal tu orang dewasa yang sibuk banding bandingkan anak orang. Yihhh.

first nk cakap , mommy jangan dengar cakap org .. itu semua boleh buat kita mental down .. setiap ank xsama perkembangan dia .. ada yg petah bercakap ,ad yg lambat bercakap , ada yg awal berjalan dn ada jgk yg lmbt lancar berjalan ..

perkembangan anak lain2 , anak saya baru nak masuk 18bulan dah boleh berlari . tapi hanya boleh cakap ayah sahaja. nak minta susu menangis . abaikan apa orang ckp pasal anak. janji anak kita sihay ye maummy

Anak awak kira okaylahtu perkembangan dia. Anak saya , sekarang dah nak masuk setahun 6 bulan masih belum ada perkataan yg keluar. Baru dua bulan pandai berjalan.

jgn rsau sis masih lg dlm range normal.. bkn anak sis yg lmbt, anak dyorg yg cpt sgt.. limit utk pndai bjln 18 bln.. klu x bjln bru refer pakar..

anak saya sis belum lagi lancar bercakap sama la usia ngan anak sis..inshaAllah soon banyaklah cakapnya tu..

normal ja.