BERAT BABY

Normal ke 33w berat 1.9 ? Kecik sangat ke ? Saya risau laaa😭#firstmom

8 Balas

ok rasanya sbb kadang2 time scan berat lain.. bile baby keluar berat lain..mcm Sy masa 33 week, Dr scan and detect baby kecik 1.8 kg..admit ward untuk pntau..sy start minum anmum coklat 2 kali sehari then 36 week baby jd 1.9kg,..saiz baby tetap kecik so Dr suggest bersalin awal bile dh genap 36 weeks sbb tkot baby distress and x nk membesar tp sbb heart beat baby dgn pergerakan ok .Dr extend smpai 37 weeks 2 day..lpas tu induce.. baby LAHIR 2.2kg tp saiz kecik comel and tinggi..so just assume maybe ikot baka sbb mak ayah kurus tinggi.

ukuran scan tu anggaran sis 🥰 kandungan.. sbb kita 1st mom ni kena lbih byk ambil tahu, kena lbih byk kita bljr... ah mcm tu... mcm sy pula beza sminggu saiz baby dgn usia kandungan yg di kira, risau jugak tp bila rujuk dgn doc tnya.. doc jelaskn... so far doc ckp smua okay.. stiap kali routine scan sy akn tnya smua yg kena ukur tu.. xla risau sgt... mna x nya, kalau 1st mom ni jd paranoid sikit 😂

normal jea sbb sy masa scan 33w baby 1.86kg doc ckp ok jea.. doc pun ckp yg sec ny mungkin lahir size lebih kurang kakak dia jea .. kakak dia dulu lahir 37w3d 2.86kg .. yg sec ny taktau la berapa kg pulak , lg pun scan tu anggaran jea .. kalau sy pun asyik dok mikir boleh jadi stress 😂 so takpa la redha jea la .. sedapkan hati kecik2 senang nak teran 😂😂

Saya scan 32week 5day baby baru 1.69kg. dr saya cakap normal sbb maybe ikut baka mak dia mmg kecik & tak semua baby akan lahir besar2. so kita pun sedapkan hati anggap jelah okay sbb dah dr cakap mcm tu kan huhu

normal je kan, doktor xckp pape kn.. sye minggu lps scan 32w4day 1.86kg , doktor ckp smua oke normal , sye dgn suami jenis kurus tinggi 🤭 mse first bby sye dulu pun beby lahir 37w4d 2.7kg tu oke je

time scan doc ada kata apa2 tak? kalau doc diam je takde kata apa2 yg merisaukan maksudnya normal jelaa berat baby tu.

Sis cuba minum susu bnyk sikit dr sebelum ni...sy buat jd...selalu segelas sehari..sy up 2 3 gelas sehari susu.

sis boleh refer dekat sini or google. 1.9kg tu normal