Baby kurang aktif mcm biasa

Hi.. nk tnya saya first mom.. bru masuk 30w..biasa baby aktif sgt2. Takkira masa.tiap 5mnit akan bergerak aktif. Jd senang nk tanda pergerakan dia sb mmg tiap masa akan gerak.Gerak pn lama bkn skli kick je. Tpi sjk 2 hari ni baby tk aktif sgt. Kalau gerak pn slow je. Tkkuat mcm biasa. Kdg ad skli kuat lps tu senyap.tpi still ckup 10gerakan cuma tk kuat n taklama mcm biasa. Susah nk tick gerakan sb nurse ckp bila gerakan kuat baru tanda.Baby masih bergerak tpi tk aktif mcm biasa.sblum ni pkul 1tghri dh ckup 2hri ni ptg bru ckup. Tu pn lps pjuk. Normal ke mcm tu?kdg terpksa borak gosok.mkn aiskrim.pjuk dluu baru dia gerakk. Tpi tu pn tak aktif mcm biasa. Normal ke?arini baru nk pergi klinik cek. Tpi saya tanya kt sni kot ada moms yg sama mcm saya#firstmom #bantusharing

7 Balas

sama dgn saya sis sekarang dah 31weeks biasa rasa kuat tendangan dia ni dah xkuat kejap rasa kejap tak rasa nak buat kick baby kat buku pun xtau nak catat macam mana.. kekadang Smpai pergi klinik swasta scan tapi dia gerak je kat dlm ok je kita pulak yg xrasa gerak dia risau kekadang 😔

4mo ago

Sy pun baru balik dri klinik scan. Semua ok. Ttbe lps scan tu aktif pulak. Mlm. Subuh pn gerak. Pagi gerak. Ttbe arini tghri kurang gerak. Sy buka surah2 n zikir tendang jgk. Tpi tk aktif sgt lah.. risau..

normal as long as cukup 10 gerakan dlm 12 jam . tp tulah, dulu masa baru 20 weeks saya scan pun x rasa dia gerak.. tp mmng dia tgh active senanye doctor kata.. skrng alhamdulillah dh 31 weeks... ❤️

Saya pun mcm tu jugak, kdg2 ada smpai mlm baru cukup 10 gerakkn. Tpi nurse sy ckp as lomg as cukup gerakkn before 9pm mksdnya dia aktif. Jgn lepas jam9pm blm cukup gerakkn itu kira x aktif

saya pun gitu. Cuba cakap2 dengan dia, usap perut. Saya biasa mainkan music dari utube search music for baby in womb kalau nak kejut dia bagi gerak. Atau zikir apa2 ke

Sye pun tngh alami, baby nk masuk 31 weeks dia dh kurang gerak. Kalau sebelum nie gerak smpai ngilu perut ii tapi kebelakangan nie dia dh kurang. Risau kdg ii😩

4mo ago

Kann. Sama laaaa. Dia tk aktif mcm sblum ni. Kne borak2 dlu psg ayat Al Quran ke. Pjuk2. Baru gerak. Tu pn tk lame sgt. Kenapa yaa. Normal ke.

normal. sbb bby dh mula padat...so ibu kena fokus. tiap2 minggu smpai la due pattern gerak mesti berubah..as long as cukup 10x sebelum 9pm it should be okay

4mo ago

Nurse pn ckp mcm tu. Cukup. . Tapi tula nk bgi dia gerak tu kena bukak surah. Pujuk2. Borak. Biasa tghri dh ckup dh 10kick kuat. Sb Mmg dia aktif sendiri sblum ni..

Sy pown first mom.. 26mgu dy aktif smpai xley bncang.. Msuk 27mgu smpai skrg xaktf Sgt rsaw jgk kadg..huhu jnoh jgk pjuk ajk main..

4mo ago

Sy start suami hntr blik rmh mak trus bby xmoh aktif.. Kmrin dgn hri ney Bru rsa lega dy nk main jgk.. Klaw mngras to xbley bwak bncang.. Nk kncing nk dok lma² dh mcm sesak nfas.. Huhu