Soalan sensetif sikit...

Nk tanye normal ke kalau pregnant 27 minggu ade macam kerak putih putih susu dekat puting ? And ape nk buat ? Dan macam mna nk bersihkan ?

2 Balas

tu sebenarnya kita nye breast dah stat nak produce susu. jadi, kita kena bersihkan puting tu. cara dia, guna air suam.. pakai cotton bud. atau pun u boleh buat masa mandi. kalau pakai air suam, mudah sikit yg kerak2 susu tu tanggal. ada yg cm putih2, ada juga mcm kerak2 hitam. perlu tau utk cuci puting tu especially bila dh nak bersalin. semua ni utk avoid susu kita nak bfeed nanti, tersumbat. bila dh cuci, nak bfeed lajuuu je keluar susu. wpun mungkin masa awal2 tu susu xberapa nak ada lagi. tapi atleast puting tak tersumbat.

Normal sis… bersihkn lap pakai kain suam basah…tpi sye dulu picit je smpai putih2 tu keluar…korek skit pakai kuku… cm tu lagi senang bersih