Berat naik 3kg di trimester ke 3..

Nk tanya mcm saya umur 22 tahun tkperlu air gula dan family tkde sejarah kencing mnis... bole jd ke ttbe kene minum air gula? sebab masa 29weeks berat saya 57kg. now dah 30weeks naik bnyk sampai 60kg 😩😩 risau jugak ataupun ni normal ye? ada ke mummy yg kne detect gdm waktu trimester ke 3? 2hb nk gi checkup dah risau nurse bebel 😣 #firstmom #ingintahu #pleasehelp

6 Balas

minum air gula ni puan sebenarnya dari sejarah family dan kalau berat ibu pregnant naik mendadak , macam saya anak 1st sampai 3x minum sebab berat naik tak ikut saranan yang diberi untuk 2nd baby saya hanya minum 2x saja sebab sekarang berat mantain je .. yer puan boleh jadi untuk tri-3 ni ada gdm dan segala masalah kesihatan sebab tu misi dia bebel dorang paling takut hujung2 kena sebab tu ramai misi akan bagi nasihat supaya jaga pemakanan dan makan ubat jangn skip macam2 lagi lah nasihat ..

Sy naik 6 kg dalam sebulan. Minum air gula kali kedua sangkut gdm. Bila berat naik stretch Mark kt perut pun byk.. Skrg dah 33 w xboleh naik berat lg. Terseksa sis menahan nafsu makan demi baby..mulut pun rasa tawar je asyik nak minum Manis2.. Tp nak buat mcm mana tahan je lah.

Sya 3rd trimester sangkut gdm which is normal. Weight gain mendadak harus check gula sebab utk kesihatan baby juga. Cut out makanan carbohydrate and yg manis2, boleh control ur weight easily. Itulah punca naik badan cepat sebenarnya

Saya pula turun 3kg, mkn mkn, coklat bedal.. ice cream lah mkn je.. tp berat turun.. baby yg naik berat… 32w

Seminggu naik 3kg sis? Uish mendadak. Saya yg ada gdm dc pun paling tinggi naik 2.4kg sebulan 😂

ye. berat naik mendadak kena mnum air gula. and gdm boleh detect kekdg bila dh nk bersalin.