awal kehamilan

hi.. nk tanya kalau symtom cirit birit buang air besar normal ke? boleh mkn ubat sakit perut tak? #seriusnanya #firstmom #pleasehelp

5 Balas

awak kna jumpa doctor tanya doctor, sbb ada org slalunya dia akan sembelit, klu cirit ni takut salah mkn or apa² so jgn ambil apa² ubat tanpa consultation dari doctor.. sbb ibu pregnant xbleh ambil sembarangan ubat tanpa usul doctor

Paracetamol sahaja paling selamat untuk tahan sakit , tapi disarankan untuk jumpa doktor dulu takut dehidrasi disebabkam oleh cirit birit.

Sama. Kdang2 sembelit sakit sangat. Tapi tak berani ambil sebaranb ubat. Cuba minum air masak yg banyak ye supaya badan awak selalu hydrated.

2y ago

cuba ambil makanan tinggi probiotic macam greek yogurt/madu kelulut. makanan warna hijau pun sama. nak jimat masa, blend sayur/bancuh vegetable powder😅 perah lemon spray sikit gula O

perut agak gassy juga ni. banyak kentut. bergantung kpd makanan juga. sy baru lepas fasa sembelit. alhamdulillah dah berjaya membuang

ubat ubatan seeloknya consult dulu dengan doctor.