Hi ibu2,siapa kt sini due buln 7nnti

Ni,kndungn dah 22 weeks,tapi berat badan naik 52 kg jer,ada sesiapa mcm sya tak berat badan kurang naik,bahaya tak,kalau bert badan kurang baby kecik ke dan misi pesan jgn puasa nnti baby tak larat. #seriusnanya #ingintahu

6 Balas

Sy masa buat buku pink berat badan naik mendadak sbb sblm preg tu sy asyik makan je xingat dunia. So rekod berat msa bku pink tu sy naik 9kg. sepanjang preg 1trim - 2nd trim tu berat badan sy turun 5kg. Skg dah 3rd trim berat badan maintain je slps turun 5kg tu xnaik dan xturun. Dr dan nurse pn kata ok xde mslh sbb tengok dari scan berat dan size baby normal, x kecil dan x besar. So klu dr scan baby awk, jika berat dan size baby normal ibu x naik berat badan or maintain pun ok. Yg penting setiap kali scan rajin2 bertanya dr keadaan baby ye tanya semua berat ok ka x, size kepala, badan, kaki, tangan ok ke x. tu semua awk kena tnya tiap kli scan..

sebelum ni i pernah pregnant dan berat i naik xbanyak pun. risau juga. tp, bila check up.. doktor cek2 semua dan siap scan. katanya wpun berat u xnaik. tapi ur baby membesar seperti normal dan mengikut chart dia. waktu kelahiran pun baby keluar 3.305kg. fyi, i check up kat swasta dan setiap kali check up.. doktor akan scan details. tapi kalau kat kk, bukan scan setiap kali check up. so, i tak berani nak kata kes u sama tak mcm i. sebab kalau xscan, xtau kondisi baby kat dalam tu mcm mana.

Normal je sis , selagi nurse tak tegur atau marah . Kalau naik mendadak tu yang kena bebel hihihi sebab berat saya dari awal trim sampai sekarang dah 32week main 65 66 je . Naik sekilo pastu drop pastu naik pun 1 kg je , nurse pun okay and jangan makin naik mendadak atau drop teruk tu je .

Saya mula2 berat samaa je 48 .. bile da 35 mnggu naik 56 hahaha pdhl 2 kali minum air gula .. tk ad kncing manis

1y ago

Sy pulak mula2 pregnant 48kg.. Skrg 33w dah 63kg, itu check 2minggu lepas.. Skrg xtau laa naik berapa plak.. 😂 Mkn lalu sgt.. Xmkn kan asyik lapo..

Sy berat bdn asyik trn je tp lepas 30weeks bru la naik …tp sbb sy gdm kot

sebaiknya ikut pesanan nurse tu. dia lagi tahu keadaan kita