Baru 5minggu patut pergi ke klinik ke?

Hi nak tnya saya first mom, baru tahu preggy 1 minggu yg lalu n kalau by calc dari 1st day period last month saya dah 5minggu. Patut ke saya terus ke klinik or nak tunggu lagi 3minggu (cukupkan 8minggu) untuk check up n buka buku pink? #mohonpencerahan

7 Balas

saya 5w3d buat scan kat klinik swasta nak cnfm kn mengandung n pastikan smua ok..alhamdulillah msa scan dah nmpk kantung n baby cinonet 😂..buat scan awal sbb risau sebab keguguran pertama BO dan keguguran kedua pula luar rahim..so tak salah kalau nak pastikan..ikut pada hati sndiri nak bjaga2 awal..lps scan tu trs minta appoiment dr kk buat buku 8w4d..

nk check 6w boleh je tp dkt klinik swasta la. kk xbrp nk layan sbb dorg rmai patient. kita dtg kk dlm 9-10w cuma ambil tarikh buka buku saja, and dorg nk proof gmbr scan dlu baru dorg bg tarikh buka buku dlm 11-12w

saya pergi klinik swasta utk konfirmkan mengandung. kitanya first time mommy so mcm ye ke tak ye je dgn upt ni. then dr suruh dtg week 8 untuk dgr heartbeat baby. lps tu dr suruh pergi kk buat buku pink

biasanya saya ke swasta untuk confirmkan pregnancy (scan 2d) pastu makan asid folic beli dekat farmasi. tunggu 10-12w untuk buka buku pink..

kes saya plak..saya baru 4w doc kk scan cuma nmpak kantung je..dan saya ada drh tinggi so doc suggest 6w buka buku pink utk pantau

Saya pun tunggu 8minggu baru pergi scan kat klinik swasta, lepastu pergi kk pula buat appointment buku pink. 😅😅

Boleh je sis nak gi klinik, nanti scan ikot bawah ye, scan tvs sebab kandungan awal lagi ni elokk scan ikot bawah