Supliment/vitamin ketika mengandung

Nak tnya ada tak supliment atau vitamin yg boleh consium ketika pregnant untuk kuatkan rahim atau untuk baby stay sihat dlm kantung selain ubat ii or acid folid?? Sye ade history keguguran sebelum ni jadi takut kalau still tk kuat mcm dulu,any suggestion please!!alhamdulillah skrng pregnant 7w2d cuma nk try consium any vitamin or supliment yg boleh kuatkan baby#firstmom #ingintahu

3 Balas

trimester pertama dari 4 minggu - 12 minggu masa yg paling sensitif untuk setiap kandungan. masa ni tak boleh nak terlalu aktif.. tapi juga kalau ada rezeki anak tetap ada. doa sahaja. sebab kandungan ni pun rezeki yg rahsia dari Allah juga.. kalau ada ubat/ supplements dari doc, makan tanpa skip sebab tu antara usaha untuk jaga kandungan sentiasa sihat. Paling penting jangan stres atau terlalu risau sebab tu akan keluarkan hormon yg tak baik untuk kandungan

dptkan second opinion dri klinik swasta jika perlu. sebab kdg2 ada klinik kerajaan yg macam ambil mudah,ada yg sgt caring. bergantung. cuma,awasi tanda2 amaran dan terus ke emergency jika ada tanda2 yang pelik. sellaunya kalau sis dipantau oleh dr,sebrg tanda2 amaran,dr akan bekalkan duphaston atau injection kuatkan rahim.tapi sgt bergantung pd doktor yg attend kita.kalau dpt dr yg xok,terus pergi swasta. tapi jgn pergi klinik biasa,pergi pakar sakit puan.

xperlu pon. mkn je ubt clinic bgi. stop having sex dulu. bykkn berehat and bedrest. jgn buat kerja berat.