SCAN BABY KECIK TAPI SANGKUT GDM

Hi, nak tanya. Tiga hari lepas Nurse KK call kata saya sangkut GDM, besok baru appt KK. Semalam saya buat detail scan kat swasta, Sonographer kata baby saya kecik 1-2 Minggu dari sepatutnya dan berat baby kecik dari sepatutnya. Kalau sangkut GDM, bukan ke baby akan besar? Tapi saya lain pula. Rasanya2 boleh minta repeat air gula ataupun macam mana ya? Saya risau sangat2, nak makan bagi baby naik berat tapi takot sebab GDM😭😭 ##seriusnanya #FirstMom #Help #scanbaby

7 Balas

Alhamdulillah saya owner post ni, dah jumpa Dr. Memang sangkut GDM tinggi so kena buat BSP. Rupanya Sonographer swasta ada buat salah kiraan. Dr KK scan baby Alhamdulillah semua ikut kiraan minggu yang betul. Berat pun selari dengan umur dia. Legaa fuh Alhamdulillah ❤️

Tak juga awak. Saya GDM, bersalin berat baby 2.4kg. Jangan risau. Nanti akan ada follow up dengan dietitian. Dietitian akan ajar cara pemakanan yang sihat. Basically diet suku suku separuh. Awak search pinggan sihat Malaysia by KKM. Ada info pemakanan yang sihat di situ.

11mo ago

Sama-sama. Jangan stress, enjoy your pregnancy journey 🌹

sama mcm sy sis, gdm tp bby kecik/iugr..Dr akan refer ke pakar di hosp dan akan pantau smpai bersalin. sy 37 or 38 dh dapat date untuk serah diri sbb bby x membesar sgt.

11mo ago

baik terima kasih awak. saya fikir kalau gdm baby besar je, takde yang kecik. Terima Kasih ya 🥺❤️

sye gdm first mom jgk... baby normal jer tak bsr tak kecik... bdn sye pn tak naik.. biasa org ckp gdm cpt naik bdn.. hahaha skrg 28w dh..

Sy buat sonographer pun sama sis dia kata baby kecik bila scan kk alhamdulillah berat normal.. Xsemua scan tu betul sis.. Tu anggaran je

11mo ago

Ohh ada juga macam tu ya. Alhamdulillah, lega dengar. Terima kasih Awak🥺❤️

ada je gdm tp bby kecik. cuma tak ramai. just pergi kk esok and maklumkan pd misi. mungkin misi akn refer awk ke dktr utk further assesment

11mo ago

Baik, terima kasih🥺

x jugak awak kawan sy ada gdm berat bby masa lahir baru 2.26kg