Laluan vagina rasa bdenyut sengal

Hi nak tanya sbb confuse. Sy dah 39w3d so sekarang ni simptom sy rasa yg silih ganti kadang rasa macam kena hiris pisau dlm vagina (sekali je rasa) pastu, rasa denyutan area kemLuan bawah dan kDang kadang rasa macam sengugut kat ari². Keluar lendir xbanyak tapi ada, cuma macam discharge bukan mucus plug. Blood show/air ketuban mmg xde lagi tanda. Sakit pinggang, back pain sume xde. Jadi tanda yg saya cakap tu adakah tanda nak bersalin? Kut la ada yg sama macam sy simptomnya? #firstbaby #firstmom #seriusnanya

3 Balas

Saya week 38 mmg dah experience gini dan sdg menahan tunggu due atau symptom yg lbh utk ke hosp. Blh menahan nahan dulu ye. Dah nak tiba masa tp blm lg. Yg terus hiris mcm pisau atau mencucuk itu dipanggil sharp shooting pain. Yg berdenyut itu sbb baby dah di posisi menghala bawah, sakit ari ari itu bayi sedang cuba menekan ke bawah. Lendir itu biasa jika drop belum lg tanda air ketuban pecah. Mkn lama kdg akan rasa mkn sakit tp beberapa saat aje , jika kerap setiap 5 minit ketegangan dimana dipanggil tightening at lower abdomen and tummy perlu ke hosp tp jika frequensi tak kerap itu boleh hold lagi. Sekarang ni sis dah hampir due date perlu observe jika blh tahan smp due date bgs la, kalau tdk serahkan diri. Symptom yg perlu tahu: Air ketuban pecah cair banyak/ bleeding bermula/ tightening lower abdomen dan tummy with back ache kerap setiap 5 minit/ 10 minit/ baby kurang gerak/ rasa nak meneran btr gi hosp. Skrg ni masanye akan kerap membuang dan kencing. Dan sharp shooting pain itu setengah org je terasa. Jika kerap than blh jumpa doc. Saya pun sdg menunggu masa dan melalui semua system dr minggu 38 nie. Lg tinggal 8 hari utk serah diri.. tgh menahan jika terlalu sakit dan kerap baru gi hosp. Amik masa utk berehar dulu perlukan tenaga. Dari week 37 week onwards mmg dah blh lahir jika ada symptom tp kita masih blh tunggu sampai week 40 ada setengah week 41 /42..tp rare cases.

2y ago

amin ya rabbal alamin besama 🤲

Sy start 3rd trimester mmg slalu rasa menyucuk di vagina. Tp tak lama la rasanya.. Makin sakit nk jalan atau berdiri lama. Sy ada discharge mucus plug. Mcm hingus dan berketul warna kuning kehijauan. 12jam kemudian pecah ketuban dan terus bersalin

2y ago

Mucus plug yg membantu pecahkan air ketuban sbb sharp shooting pain itu bukan labor sign sbb dia dlm beberapa saat jer kan unless kerap sgt. Taniah sis, doakan kami jugak agar selamat bersalin Air ketuban pecah 15% setengah org dapat labor sign dan kebanyakkan bukaan cm sudah tp tanda belum..usually utk anak pertama kan

Due bile sis

2y ago

ikut kan 21.8 ni 😍 risau takut happy excited sume ada 😂🤭