Bukaan 2cm tidak sakit

Nak tanya. Saya ada sakit ringan pergi pac ada bukaan 2cm tapi disuruh balik. Doktor pesan kalau ada sakit kuat baru datang semula. Sekarang ni dah 2 hari saya tak rasa sakit, baby pun gerak aktif. Perlu ke saya risau? Atau normal ia ambil masa yg lama untuk bukaan yg seterusnya. ? #firstbaby

5 Balas

xpe, ok je doc suh balik tu. sbb pengalaman anak first dulu tahun lepas 4hari warded still 2cm. entah brapa puluh kali kena seluk. tepu jugak dduk ward je. bukaan lmbt ruang nak berjalan terhad. balik petang tu. pastu shopping nak raya masa tu jalan2 kat mall malam tu dtg hospital balik sbb contraction kuat sgt. esoknye baru bersalin. now tunggu hari bersalin anak ke2. mmg sy akan tunggu betul2 contraction kuat. tapi klau ada tanda lain cth kluar darah bnyk/air ketuban tu mmg kena terus pegi la

Atas individu awak. Tak semua orang sama. Sekarang ni awak cuma kena lebih alert. Kalau sakit perut makin kerap, pergerakan baby kurang 10x, terus ke PAC. Air ketuban pun kena alert juga. First pregnancy saya, pergi hospital malam. Check bukaan dah 4cm sedangkan saya tak rasa sakit pun. Alhamdulillah bersalin keesokan harinya waktu zuhur. Awak boleh buat senaman ringan untuk membantu cepatkan bukaan.

Normal.. tapi apa pun ikut atas ibu tu sendiri.. mcm sy 2cm 2pagi.. esoknya pukul 10mln baru sakit kuat..ada yg berhari2..

saya pun macam awak sampai skg 39weeks baru ada sakit2 contraction tu saya pun tak tahu nak kena serah diri ke tidak

normal dear untuk first baby memang lambat sikit😊

8mo ago

Normal ja dulu saya anak first pun mcm tu tpi disebabkan saya lbih hari trpksa hari ketiga kena induce