Air gula kena minum minggu ke berapa?

nak tanya pada yang dah berpengalaman.. checkup minggu ke berapa yang misi/nurse akan start suruh kita minum air gula ye? untuk apa kena minum air gula ni ea? just nak prepare diri supaya tak lebih limit nanti 😅 #firstmomfirstbaby

10 Balas

ambil masa antara minggu 24-28. kalau ada sejarah keluarga kencing manis atau umur dah lebih 25 mmg perlu ambil untuk langkah berjaga andaikata tersangkut gdm (gestational diabetes mellitus) penyakit kencing manis semasa kehamilan. perlu kawal dari awal kehamilan, bukan kawal seminggu dua sebelum ambil air gula sbbnya nak check melalui darah. gula berlebihan akan masuk dalam darah jadi kalau mmg dah terlebih, takde guna berjaga seminggu dua. perlu kawal dari awal lagi

macam saya, 15week dah start minum air gula. untuk detect mom ada kencing manis or tak. tapi minum air gula takdalah teruk macam yang disangka. so far okay je proses minum air gula.

kalau ibu bapa puan ada penyakit kencing manis , mereka akan suruh puan minum air gula untuk check jika puan ada penyakit kencing manis

8w sy SBB Ada high risk... high risk sy BMI tggi BP tggi... dh start mkn ubat drh tggi Dan da ubat cair darah... folic acid mmg on ...

sy 9w dh minum air gula sbb ad sejarah keluarga. hari ni buka buku pink, esoknya minum air gula terus

kalau macam sy masa 14week nurse dh suruh minum air gula sbb family sy ada kencing manis

ini yang saya ad google yer puan , tp boleh tanya further dengan kk yg puan checkup

saya kene minum ahad ni , 11w . sbb parents ada kencing manis .

sy baru ni minum masa 12 weeks

sy 8week da kene mnum..