Puasa waktu mengandung

Nak Tanya ok Ka klau Kita puasa waktu mengandung..ad effect dkt baby x.kandungan sy 17w 5 day ##SeriusTanya

2 Balas

waalaykumussalam. generally boleh. saya first pregnancy waktu ramadhan first trimester, alhamdulillah dapat puasa penuh. sekarang 2nd pregnancy pun sejak 10w dah mula ganti puasa. kalau tak ada masalah kesihatan lain, boleh cuba dulu. make sure ambil sunnah lambatkan sahur, and makan berat. air make sure cukup minum sikit2 sepanjang malam. kalau ada DM atau masih muntah2 kena refer doktor dulu

ikut ketahanan dan kesihatan badan. saya mmg takde masalah kesihatan masa mengandung jadi masa 16w saya dah start ganti puasa. sahur kena ambil makanan berkhasiat supaya tahan sampai berbuka. lepas tu saya puasa ramadhan sebulan pun penuh. Alhamdulillah baby sihat takde masalah