Newborn tak nak tido malam

Nak tanya ni…. Bby sye dah 1bulan 12 hari. Tapi susah sangat nak tido malam, sye kadang emosi nak naik gila dah, pampers dah tengok, tempat tidur dah bagi elok, susu bagi cukup, perut pun dah urut guna minyak tapi still susah tido malam. Kalau nak pukul 6 pagi tu dah start dia tido, nak bising macam mana pun kalau tengah hari mesti dia tido lena tak macam malam 🥺😖 sye stress sangat kurang tido hari2. Ada yang sama tak bby kita?#firstmom #firstbaby

3 Balas

Kalau siang cuba awak buat rutin mandikan pagi jam 8am , lepastu buka langsir bg cahaya masuk , biasakn bunyi tv bg meriah supaya dia tahu ini siang..start 5-6pm mandikn baby, urut2 , susukn sampai betul2 kyg then dodoikn pkai bedung biar bilik bergelap dgn lampu tidur je nak bg dia nyenyak pasang bunyi white noise sebab baby masih dlm fasa tak boleh move on dlm perut ibu dan tak biasa baring terlentang jadi as a mom kita kena bantu bagi dia selesa..InshaAllah nnti dia lama2 boleh adapt..cuma kita kena bersabar byk untuk 3bulan je utk masa akan datang nnti dia pun dah tak perlu didodoikn..

Sama laa. Mula2 lahir selalu tidur sebab kuning, lepastuh mule berterabur tidurnye, malam senang berjaga, lama kelamaan baby boleh atur jadual waktu tidur die. Cuma kite mommy kene bersabar siket. Orang cakap, kite kene bagi die tau beza malam dan siang, kiranye malam tidur bergelap siket. Kalau mommy memang malam da bergelap, mommy kene sabar je ☺️ lain baby lain ragamnye.

baby tk kenal siang dgn mlm lg.. mcm sy wktu bulan ptama baby tknk tido mlm.. asyik tido siang... sy tukar waktu tido dia.. siang time dia nk tido sy layan dia kejap2 bwk dia dok depan pintu tgk cahaya siang.. tk bg dia tido sgt... mlm mmg betol2 dia tido.. pkl 4/5pg dia bgun nk susu then tido balik..