Kencing manis selepas bersalin

Nak tanya mummy2 kat sini, siapa yg minum air gula lepas bersalin dan bacaan gula tinggi? Saya pra diabetes 🥺 doktor kata sikit lagi nak ke tahap diabetes..risau sgt…nurse kata jangan terlalu stress takut susu badan drop.

3 Balas

Saya pre diabetes juga sis. Lepas beranak mmg tak turun gulanya walaupun dh jaga makan masa pregnancy. Test haritu 8.4. Kena repeat lagi 6 bulan. Buat masa ni sy jaga diet betul2. Jgn risau sy faham stress sbb sy pun nangis lepas bersalin haritu, lepas dapat result haritu pun nangis lagi. Awk kena kuat ya. Kita sama2 berusaha. Pre diabetes boleh reverse. Awk kena yakin tu. Tukar diet slow2. Cut sugar terus dalam makanan & minuman. Nasi makan ikut keperluan. Jgn makan mee / bihun/ mi segera. Minum susu boleh, susu segar yg paling kurang kandungan gula. Bykkan fiber dan protein. Snack kekacang mcm almond tu. Awk takkan kurang susu walaupun tak makan milk booster ke apa asalkan awk makan makanan seimbang. Berat saya turun mendadak haritu tapi susu Alhamdulillah maintain. Positive ya sis 🤍

saya pun pre diabetes sis. doc nasihat utk control makan dan exercise at least 30mins sehari atau boleh buat briskwalk 10,000 langkah. saya baru nak mula cut sugar. jangan risau ye, doc ckp pre diabetes ni boleh dikawal inshaallah.

Kenapa lepas bersalin kena minum air gula? Saya tak kena pun

6mo ago

GDM mommy sahaja yang perlu minum air gula 6 minggu selepas bersalin. Untuk tahu BSP dah kembali normal atau tidak.