start boleh baby makan umur berape bulan ?

nak tanya la umur baby 5bulan dah boleh bagi makan nestum ke ? atau kene tunggu 6 bulan bru boleh bagi ?

2 Balas

6 bulan. Melainkan anak awak dapat kebenaran doktor untuk bagi makan awal. Dalam buku kesihatan ada info pemakanan bayi. Siap ada cadangan menu lagi. Boleh semak buku baby. Nestum tak sesuai sebab tinggi gula. Bawah 2 tahun belum sesuai diperkenalkan dengan gula dan garam tambahan. Nak intro garam dan gula atas setahun boleh tapi dalam kuantiti yang terkawal. Intro baby dengan real food ya. Boleh follow FB happybabyfoodmalaysia jugak untuk ilmu pemakanan bayi dan IG Dr Mazliana Mazlan. Semoga bermanfaat.

6 bulan @ 180 day of life, kecuali ada arahan dari dktr yg merawat bby.