Masuk ward di usia kandungan 37minggu

Hi nak tanya jika ada mommies yg bersalin di usia 37minggu dan baby kecik ,saya dh 3 kali checkup hospital baby saya masih kecik jadi ahad ni dh kene masuk ward . Berat baby last haritu 2.0+g tapi harini checkup 1.9+g pulak dah . Nak tanya lah kat mommies yg pernah mcm saya ,selalu doktor masukkan ke ward bila dh 37 minggu ni sbb baby kecik mmg kene bersalin terus ke nnti ? Ke kene tahan ward berminggu ? Pastu nk tnya lah , kalau saya bersalin 37minggu tu jugak sbb baby kecik, baby saya kene masuk Nicu ke nnti ? Ke tak kene sbb 37minggu kira dh cukup bulan kan ? Ke disebabkan baby kecik kene masuk nicu jugak ? Doktor saya tk detail sngat . Yg bagitahu pon misi je dia ckp saya kene masuk ward . Sbb saya ingin tahu masuk ward je ke atau bersalin terus saya tanya misi lagi , "kalau masuk ward ni kira kene bersalin terus ke?" Misi jawab " ha ye awak kene masuk ke ward bersalin terus" saya masih konfius . Tak tnya lagi dh terus balik sbb dri pukul 8pgi smpai pukul 1ptg kat hospital . #firstmom

1 Balas

37w kira matang tapi bergantung pd berat bby juga. klu masa lahir bwh 1.8kg kena duk nicu dulu