Barang apa yang perlu dibeli untuk persediaan newborn baby dengan ibu masa bersalin dan berpantang?

Hello nak tanya apa yang patut barang beli ye..contoh nye barpa pasang baju untuk newborn baby? Barang apa yang wajib ada? Sebab Skrang saya dah 28weeks belum prepare barang apa² lagi... #firstmom #ingintahu #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #parent

2 Balas

Checklist saya, now dah 28 week alhamdulillah byk dh settle tggl sikit2 je lgi belum beli.. Nnti sis edit semula mana rasa perlu sis beli yg xperlu xya pun xpe 🤰🏻 *Keperluan mengandung* Baju / blouse mengandung✅ Obimin/Maltofer/ibere ✅ ubat iberet soon✅-stock from kk Skirt / Seluar mengandung✅ Bra / bra extender✅ Panties✅ Stoking✅ Kasut/selipar✅-selipar flat tebal (no tumit) Vitamin c✅ Pregnancy pillow✅ Losyen kulit✅ Nipple cream✅-buy 1 if needed Pregnancy planner✅ - hardcopy book 🤱🏻 *Keperluan berpantang* Tudung sarung✅ T-shirt ✅ Sweater✅ Nursing bra✅ Bengkung‼️ Kain batik✅ Maternity pad✅ pad & pampers Stokin✅ Selipar✅ Tungku✅ param✅ pilis✅ Besen Tangas‼️ Minyak Urut✅ Herba mandian✅ Sabun herba✅ 👶🏻 *Keperluan bayi* Baju lengan panjang✅ Sapu Tangan/ Napkin✅ Baju lengan pendek ✅ Baju lubang2✅ Cotton Ball ‼️ Baju Rompers ✅ Pampers Newborn ✅ Sarung Tangan & kaki ✅ Topi✅ Pampers saiz S ✅ genki brand Pelapik kalis air/ changing Mat ‼️-buy 1 yg besar Tuala mandi ✅ Botol Spray‼️ Barut✅ Wet Tissue & dry tissue ‼️buy more Lampin✅ Kain Bedung✅ Nappy Rash Cream (melecet) ✅ snow white lotion 👶🏻 *Keperluan bayi (mandian)* Tab mandi‼️ Syampu & sabun✅ ❗nnti beli lgi Baby herbal cream‼️ Snowwhite losyen treatment (ruam) ✅ Baby oil‼️ Losyen‼️ Bedak✅ Sikat bayi‼️ Minyak yuyi/telon ✅ Cotton bud‼️ Manicure set‼️ Nasal aspirator‼️ Termometer✅oral n under arm check 👶🏻 *Keperluan bayi (tempat tidur)* Tilam & bantal✅-buy 1 set Lapik cadar besar✅ Bantal panjang kanan kiri‼️ Selimut‼️ Swing chair/buaiyan❌ Baby cot❌ 👶🏻 *Keperluan bayi (basuhan)* Bakul baju kotor✅ Sabun basuh baju bayi‼️ Mesin basuh mini❌ Rak ampaian & hanger✅ Bakul baju✅ Almari✅ Organiser rack‼️ 👶🏻 *Keperluan bayi (travelling)* Baby carrier‼️-later Car seat‼️-later Stroller‼️-later Diaper bag✅ Baby Mosquito pad ✅ 🤱🏻👶🏻 *checklist penyusuan* Nursing Bra✅ Milk collector plastic for freezer (alat tadahan susu)✅ Nursing Pad ✅ Botol/ plastik simpan susu✅ Nursing Cover❌ Botol susu + puting botol‼️ pigeon/avent/hegen Nipple shield✅ Ice brick + cooler bag‼️ Sabun Cuci botol‼️ Breast Pump‼️tnya ocin Rak/box Pengering botol (trtutup) ‼️ Milk Booster✅ Berus cuci botol‼️ Breast Pump Bag❌ - later Sterilizer❌ Warmer❌ Botol air‼️ Termos‼️ Bekas susu✅ 4pcs Susu baby‼️ *Baby development* 0-3 month flash card✅ 🏥🛍️ *Bag Hospital* Buku Pink ✅ Kad Pengenalan isteri✅ Kad / sijil nikah✅ Handphone & charger✅ Duit‼️-below rm100 🧕🏻🛍️ *Bag Hospital ibu (kelengkapan diri)* 2 day preparation *2 set* (go back home & extra) Baju butang, Tudung sarung,Kain batik, Nursing Bra & disposable Panties Nursing Pad pad pampers Stoking Selipar Tandas Tuala Mandi Toiletries deodorant Cermin kecil bedak sikat lipstick Getah rambut pin tudung Pinggan cawan sudu garfu (plastic) Thermos Air Mineral Kurma / Biskut/roti Horlicks Telekung/bawa handsock shj Handsock 1 Yasin Tisu Wipe tissue Plastik baju Kotor Sanitizer 👶🏻🛍️ *Bag Hospital bayi* (half simpan dlm kereta standby warded) Baju bayi (butang) - 2 set Baju bayi (lubang) - 1 set Baju bayi (panjang) - 1 set Sarung Tangan & kaki - 2set Topi - 2 Barut ❌ newborn no need barut Kain Bedung - 3 Tuala mandi - 1 Napkin ❌ Selimut ❌ Pampers Newborn - 10 pcs Sabun Mandi Bayi ❌ Baby Wipes - 3 pkt Minyak Bayi 1 (standby) *Costing Pembelian*🛒🛍️ ▪️Keperluan mengandung *RM* ▪️Keperluan berpantang *RM* ▪️Keperluan bayi *RM* ▪️Keperluan bayi (mandian) *RM* ▪️Keperluan bayi (tempat tidur) *RM* ▪️Keperluan bayi (basuhan) *RM* ▪️Keperluan bayi (travelling) *RM* ❌ ▪️Checklist penyusuan *RM* ▪️bag hospital *RM100* (Below) ▪️Makan minum 44 hari berpantang *RM* ▪️Bill hospital *RM* Total cost = *RM* kurang = *RM* Extra money = *RM*

10mo ago

terima kasih🥰

Hi sis sy follow acc tiktok @mamapapashopp situ byk info dgn dia jual byk barang baby jugak