Belum minum Air Gula

Nak tanya ada tak yang pregnant tak perlu minum air gula? #firstmom

7 Balas

Atau maybe berat awak sentiasa ikut jadual kot? Maksudnya kenaikkan berat tu semua normal, jadi maybe nurse rasa belum perlu untuk awak minum air gula. Masa saya buka buku pink dulu, saya normal semuanya, berat normal pastu takde keturunan kencing manis. So kalau ikutkan jadual nurse, memang saya kena minum air gula masa 28w. Tapi sebab berat saya terlebih masa 24w, kena minum awal 😆

Jangan dminta kalau nurse/doc x kasi sis, nurse&doc akan bgi sndiri tarikh kalau sis perlu minum air gula,sy pregnant kan anak sulung 1 kali sja msa kndungan mau masuk TM3, pregnantkan anak keduaaa ni 2 kali sbb overweight/obes 🤣 msa kndungan 10week & 24 week ..

Saya pun tertanya jugak. Sebab saya baru sekali minum air gula, masa 24w, sekarang saya dah nak masuk 35w, tapi macam tak kena minum air gulaa je🤔 selalu orang cakap 2 kali.

2y ago

Ohhh, saya asik tunggu je bilaa nurse nak inform kena minum air gula lagi. Haha. Sebab asik tengok orang share pengalaman kena minum air gula 2 kali. Hari ni check up, berat saya lebih sikit, tapi doctor kata takpe takyah monitor apa apa sebab check up kali ni je berat terlebih 600g, cuma lepas ni kena jaga makan sikit. Doctor kata camtu je. Yang masa 24w haritu, berat lebih terus kena schedule untuk minum air gula. Tapi honestly berat terlebih kali ni memang sebab malam sebelum check up ada makan banyak sikit. So saya pun tak berapa risau sangat. Thanks tau share pengalaman awak 😊

pregnant mesti kne minum at least 1x sis. nurse akan tgk berat BMI kita dan sejarah families ade kencing manis x..klu xde then Ok.

age bwh 25. yg xde family background history kencing manis, bmi normal. berat x naik mendadak.

umur bawah 25tahun, xde family history kencing manis, bmi okay then xkena minum

saya..nurse kata saya xpayah minum air gula..