Kaki bengkak (Edema)

Hi nak tahu. Ada tak sesiapa yg mengalami bengkak kaki? Saya dari kandungan 5 bulan dah start bengkak tp sikit. Skrg dah 33 minggu makin teruk. Bengkak sampai ke betis. Ada cara tak nak bagi kurangkan bengkak kaki ni? 😭 setiap malam dah tinggikan kaki masa tidur. Selain dari tu apa lg tips ya?

3 Balas

Sama dgn saya. Time 5 bulan kaki dah start bengkak. Doktor suruh pakai compression socks. Tapi saya tak pakai pun sbb rasa rimas. So saya selang2 duduk dgn berjalan. Jgn lama sgt in one position. Lepastu kerap jgk mintak suami urutkan perlahan lahan bagi surut sikit.

5mo ago

Memang berkesan ye urut tu? Sbb ada juga cuba urut tp tak berkesan sgt pada saya huhu

kalau boleh tidur alaskan kaki dengan bantal biar kaki tinggi sikit semasa tidur. tu tips misi yang jaga kawasan saya. alhamdullilah dari awal preggy sampai 33weeks ni takde bengkak apa2.

5mo ago

Ye betul saya setiap malam memang tinggikan kaki semasa tidur. Bangun pagi akan kurang la tp bila dah siang banyak berjalan atau duduk lama, akan jadi bengkak balik huhu. Alhamdulillah sis tak bengkak kaki. Senang nk buat keje apa2 kan 🥹

Pakai compression socks

5mo ago

Tula saya baru beli. So far berkesan kat betis. Tp kat ankle masih bengkak huhu