Tips bersalin awal

Nak mintak tips bersalin sebelum due. dah buat jalan itik, senaman kupu kupu, berjalan, minum air hujung rambut. selalu pujuk baby untuk keluar awal. penat sangat dahni. lebih kurang 20 hari lagi due. taknak overdue. #ingintahu #firstmom

6 Balas

Sama sis saya pn kurang 13 hri lgi due bersalin.. tpi blum ada tanda apa2 lgi berserah jak lh.. sdh exercise. Berzumba bagai. Jalan2 d taman. Minum kpla mudah mngkin lebih 10 biji sdh minum😂😂 mkn kurma. Bersama. Simulasi puting susu sdh 2 kli. Jln itik. Squat smpai 50 kdng smpai 100kli.. Mcm2 sdh d buat.. tpi baby msih tda tanda mw kluar😅😅 bersabar lh.. klw ikut doktor sarankan saya bersalin awal sblum 38 minggu.. tpi msih tda apa. Besok 38 minggu 2hri.. Temu janji jmpa doktor.. mudah mudahan kita semua dipermudah urusan bersalin nnty..

baby akan keluar bila tibe masa dia..ibu Xperlu stress...buat je senaman mcm biasa..sy pon da kena start buat senaman kupu2....haritu checkup nurse siap pesan jgn buat keje berat sgt..sbb tkot bby keluar awal xckup bln..harini genap 36w..Jd sy da mula buat senaman..ank2 sblm semua awal 2mggu dr due..Ni ank k6..rmai ckp mst lg awal...sbb perut sy da jtuh sgt dorg kata..Moga dmudahkn sgalaa urusan kite...laupon no 6..makin dekat hr..sy mula rse tkot..

based on pnglmn sndri, the best nk bsalin is 39w keatas. smntara tu buatlah aktiviti semampu awk...briskwalk, naik turun tangga, squat. minum air hujung rambut does not help my dear. klu semua tu dh buat, tp bby masih steady kt dlm, means he/she's not ready yet. kita tak perlu stress...nanti kt dlm tu lg xnk bg kerjasama

1mo ago

semua yg pregnant lalui fasa2 tu. its totally normal..but to push your bby to keluar awl tu, semua tu diluar kawalan kita..kita dh ikhtiar, serahkan semua pd Allah. inshaAllah Allah mudahkan urusan kita. keep strong ya mummy!

Sama, sy pun lebih kurang 20hari lagi due.. Selain dari exercise & bykkan bersenam & jalan, maybe blh try mkn kurma, minum air bendi atau minyak kelapa dara.. kerapkan bersama suami, buang dlm.. tapi tu lah, depends on baby jg bila dia nak kluar 😅 even mcm2 kita buat klu dia blm nak kluar, mmg blm lagi lahh tu 🤭 smoga dipermudahkan..

enjoy ja saki baki hari b4 due tu sis, nnti bby dh klua awak rindu nk rasa dia kick 😆

4w ago

Alhamdulillah

Doakan saya semoga dipermudah urusan bersalin besok.. 38minggu 3 hri d ksih msuk ubat..