Tilam kekabu atau tilam comforter

Nak minta pendapat. antara kekabu dan comforter mana better ye. ada yang kata kekabu tu tinggi, nanti baby dah meniarap tak sesuai dah. comforter pulak ada yang kata nipis. tolak tepi harga. nak tahu pendapat mummy yang lain #ingintahu #bantusharing

2 Balas

Kalau saya sis, sy akan lebih utamakan keselamatan. Dua-dua bagi saya tidak selamat sebab terlalu empuk. Risiko SIDS. Lebih selamat tilam kukuh yang diletakkan di dalam crib/bassinet/playpen. Kedua-dua tilam yang sis sebut tu selalu dijual dalam set yang ada bantal dan bantal peluk. Baby tak perlu kan bantal sebenarnya. Cukup je bedungkan baby dan baringkan atas tilam. Sis tengoklah bassinet yang disediakan di hospital, tidak diletakkan apa-apa. Kosong je. Ada pun tilam. Tapi tidak empuk. Firm je mattressnya. Sis beli je crib atau bassinet atau playpen yang dah ada tilam tersedia. Jimatkan duit sis dan tidak payah beli extra bantal, bantal peluk dan selimut semua. Beli swaddle atau bedung je. Itu pun baby pakai kejap je. Lepas 8 minggu tak payah bedungkan dah, lepas tu sis pilih lah nak continue bagi anak pakai sleep sack atau wearable blanket nanti. Tak payah pakai apa-apa dari mula pun boleh. Lepas capai umur 2 tahun, anak dah boleh guna bantal dan selimut biasa. Apa-apa pun ikut sis lah nak macam mana. Tpi bagi pendapat sy, sy akan lebih memilih keselamatan. Semoga bermanfaat. ✌🏻❤️

1y ago

Ohh, sis beli baby cot yg boleh lipat jadi bag tu. Senang bawa travel ☺️ https://vt.tiktok.com/ZS85vHfRP/

.