2nd trimester still makan folic acid

Nak dijadikan cerita, sepatutnya doctor ada bg sy ubat obimin tu. Tp ubat tu hilang selepas kemas2 bag. Jd sy makan je ubat folic acid dh 2nd trimester ni. Tak pe ke ya? Dh la sy bangsa yg bkn jenis minum susu. Tp sy tk memilih bab makanan. Sy risau anak sy dlm kandungan kurang nutrisi.#firstmom #firstbaby #pleasehelp

5 Balas

Kalau saya hari tu tinggal obimin terus hb tak oke. Tapi masih dlm mild anemic...doktor dgn nurse memang terus refer saya ke dietitian. Folic acid dia utk perkembangan baby, tapi bila baby dah besar, kita perlukan lebih dari folic acid. Dalam obimin tu dah ade iron + folic acid... Better awak beli atau kalau follow up dgn kk, bgtau je nurse.

1y ago

Sy dh dpt yg baru dari KK. Thanks sis 🥰

Second trimester dah boleh tinggal folic acid, cari multivitamin. If hilang puan boleh beli je dekat pharmacy obimin tu, harga pun tak sampai 30ringgit.

Awak pergi je dkt kk awak, ckp obimin dah habis. Nanti diorg bagi topup je, tak perlu buat appointment.

Takpe, tiada masalah kalau awak top up dengan pemakanan yang sihat. Atau beli sahaja di luar.

boleh, cuma.xcukup